Betekenis van auto lease

autoverhuur limburg
Avatar foto
Waldo Taekema
10 maart 2022

Een auto lease is vergelijkbaar met het huren van een auto bij autoverhuur Limburg. Er zijn namelijk verschillende manieren om een auto te financieren. Naast het leasen of huren bij autoverhuur Limburg van een auto zijn andere mogelijkheden het kopen van een nieuwe auto of van een tweedehands auto.

Bij een auto lease wordt er een overeenkomst gemaakt tussen een leasebedrijf en een klant. In deze overeenkomst staat beschreven dat het leasebedrijf gedurende een bepaalde tijd een auto aan de klant beschikbaar stelt. De klant dient dan maandelijks een bedrag over te maken naar het leasebedrijf, dit staat ook in het leasecontract beschreven. Een lease auto is dus een auto in bruikleen en de eigenaar van de auto blijft het leasebedrijf. Daar zit een groot verschil met autoverhuur Limburg. Bij hen bepaal je namelijk van te voren de prijs en betaal je eenmalig de prijs.

Leasen kan privé, als bedrijf of als ZZP’er. Daarnaast zijn er ook verschillende vormen van leasen.

Ontwikkeling

Sinds de jaren 80 ziet Nederland een toename van het leasen van auto’s. Grotere bedrijven gingen steeds meer investeren in het huren van auto’s in plaats van deze te verkopen. Gespecialiseerde autoleasebedrijven kwamen steeds meer op en zagen steeds meer omzet en succes. In 2016 werd een keurmerk voor privaat lease opgezet. De markt van lease auto’s was namelijk volgens de overheid nog niet transparant genoeg. Dit keurmerk stimuleert een transparante markt en beschermd de consumenten. Momenteel zijn er ongeveer 108 keurmerkdeelnemers in Nederland. Over de periode van 2014 tot 2018 zijn lease auto’s gegroeid met 782% procent. Men ziet dus dat er ontiegelijk veel mogelijkheden zijn wanneer het aankomt op lease auto’s.

Rijscholen

In Nederland zien steeds meer rijscholen dat veel mensen voor een lease auto kiezen. Een rijschool in Breda valt het zeker op dat mensen vaker liever met een lease auto rijden. Volgens de betreffende rijschool in Breda zien zij namelijk meer voordelen aan het rijden van een lease auto.

Lees ook De betekenis van gps

Full operational lease

Dit is de meest voorkomende vorm van auto leasen in Nederland. Dit is ook een zakelijke vorm van leasen. Hierbij staat de auto niet op de balans van het bedrijf maar op die van het leasebedrijf. Daarnaast wordt er voor een vast maandbedrag alles geregeld, en hierdoor zijn er geen verdere risico’s meer. Het enige wat er in de meeste gevallen zelf betaald dient te worden is, brandstof.

Lees ook  Betekenis van maritieme sector

Financial lease

Dit is een zakelijke lease. Bij deze vorm van leasen is de mogelijkheid om een eigen auto uit te zoeken tweedehands of nieuw. Bij deze lease wordt als het ware een bedrijfsmiddel gekocht en het leasebedrijf zorgt voor de financiering. De klant betaald de rente en de aflossing en aan het einde een slotsom, waarna de klant de economische eigenaar van de auto wordt.

Private lease

Bij deze vorm van auto leasen, kan er ook particulier een auto worden geleased. Hierdoor hebben meer mensen de mogelijkheid om een nieuwe auto te rijden zonder meteen te hoeven investeren. Behalve brandstofgebruik zijn alle bijkomende autokosten inbegrepen, alles wordt namelijk vastgelegd in het leasecontract en er wordt maandelijks een vast bedrag aan het leasebedrijf betaald.

Short lease

Bij deze vorm van auto leasen sluit wordt een contract afgesloten van een bepaalde periode voor een auto. Deze periode kan variëren van 30 dagen tot 2 jaar. Er wordt een vast tarief betaald en hierin zijn de verzekering, belasting, reparatie en onderhoud, pechhulp en de banden in meegerekend. Brandstof en boetes dienen door de klant te worden betaald.

Het grootste verschil tussen een short lease en andere lease vormen dat de looptijd van het contract veel flexibeler is.

Voordelen

Het eerste voordeel van een lease auto is dat je geen eigen kapitaalinvestering hoeft neer te leggen. Dit betekent dat in plaats van in een keer een grote klap geld neer te moeten leggen je over een langere periode een maandelijkse ‘huur’ voor je auto betaald. Deze kosten zijn dan ook kosten-vast, behalve als je natuurlijk schade aan de auto aanricht. Ook is het onderhouds-technisch handiger. Wanneer je onderhoud nodig hebt aan je auto hoef je namelijk niet meer zelf naar de monteur. In de meeste lease contracten zit onderhoudt inbegrepen en dit proces verloopt dan vaker ook een stuk efficiënter dan wanneer je zelf een auto koopt. Dan moet je namelijk ook jaarlijks naar de monteur en dit nog eens zelf betalen.

Nadelen

Nadelen aan een lease auto zijn dat kosten soms hoger kunnen oplopen dan verwacht omdat er vaak toch nog rentekosten bij komen kijken. Ook hoor je vaak dat wanneer je pech hebt onderweg met een lease auto de leasebedrijven nogal omslachtig zijn met hun oplossingen. Vooral in het buitenland hoor je dit vaak.

Ben je geïnteresseerd in auto's? Kijk dan eens naar onze blog over de betekenis van geschorste auto's!

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)