Betekenis van een koppelbegrenzer

Betekenis koppelbegrenzer
Avatar foto
Waldo Taekema
20 maart 2025

Wat is een koppelbegrenzer?

Een koppelbegrenzer voorkomt dat er te veel druk komt te staan op de krukas. Een krukas zet een beweging om in een andere beweging. De krukas in een auto is een onderdeel van de motor en zorgt ervoor dat de kracht van de motorzuigers wordt overgedragen naar het vliegwiel. De rechtlijnige beweging van de motorzuigers wordt omgezet naar de cirkelbeweging van de wielen.

Koppelbegrenzers worden ook wel engine torque limiters genoemd. Een koppelbegrenzer zorgt ervoor dat de hoeveelheid koppel (rotatiekracht) wordt beperkt. Hiermee voorkomt de koppelbegrenzer dat er te veel druk komt op de krukas en overbelasting van de motor wordt voorkomen.

Waar is een koppelbegrenzer goed voor?

Een koppelbegrenzer beperkt het koppel (rotatiekracht) dat een motor genereert. Dat kan verstandig zijn om meerdere redenen. De belangrijkste toepassingen van een koppelbegrenzer zijn:

Bescherming tegen overbelasting

Een koppelbegrenzer zorgt ervoor dat de motor de hoeveelheid koppel levert die het systeem aankan. Hiermee wordt overbelasting voorkomen en daarmee schade aan de motor geminimaliseerd. Koppelbegrenzers worden ook vaak gebruikt in industriële machines, zoals machines met transportbanden. Hierbij wordt ervoor gezorgd dat wanneer een ketting te hard trekt, deze wordt afgeremd. Hierdoor wordt overbelasting beperkt.

Vermogensbeheer

Een goede koppelbegrenzer beheert de vermogensafgifte. Het reguleert de hoeveelheid koppel die naar de wielen wordt overgebracht. Dit kan de prestatie van het voertuig verbeteren. Soms moet je motor extra vermogen leveren en is een hoger koppel nodig. Een gelimiteerde koppelbegrenzer kan dat beperken, maar een getunede koppelbegrenzer kan ervoor zorgen dat je auto meer koppel krijgt op het moment dat dat nodig is.

Om het vermogen van je auto te optimaliseren, kun je chiptuning toepassen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van software om het vermogen van de auto te verhogen. Wel blijft het vermogen altijd binnen de maximale belasting van de motor. Er zijn bedrijven die het motorvermogen kunnen optimaliseren via chiptuning. Met chiptuning in Limburg kun je motoren laten optimaliseren in Limburg. Zo wordt het vermogen verhoogd en de prestaties verbeterd, zonder dat er overbelasting optreedt.

Lees ook  Betekenis van UFI code

Tractiecontrole

Tractie is het vermogen van een auto om de kracht die de motor levert, om te zetten naar een beweging in de wielen. Wanneer er te veel kracht op de wielen komt, kunnen deze gaan slippen bij te weinig grip. Tractiecontrole voorkomt het doorslippen van de aandrijfwielen. Koppelbegrenzers kunnen als onderdeel van een tractiecontrolesysteem fungeren. Hierdoor wordt de wielslip gecontroleerd en de hoeveelheid koppel aangepast om optimale tractie te behouden.

motor auto

Veelzijdigheid van koppelbegrenzers

Koppelbegrenzers zijn geschikt voor veel verschillende toepassingen. Zo kunnen ze worden gebruikt in autovoertuigen, waar ze kunnen bijdragen aan de auto in de moderne samenleving. Echter worden ze ook ingezet in industrie en machinebouw. Ze worden toegepast in diverse sectoren. Denk bijvoorbeeld aan de voedingsindustrie of de chemische industrie. Hierbij worden koppelbegrenzers ingezet om overbelasting van machines te voorkomen.

Er zijn verschillende soorten koppelbegrenzers:

  • Aanloopkoppeling: deze koppeling heeft meerdere lamellen die bekrachtigd worden door veerdruk. Ze brengen het draaimoment over totdat een bepaalde waarde wordt bereikt. Bij overbelasting treedt een slip op.
  • Breekpenkoppeling: de koppelingsdelen van een breekpenkoppeling zijn aan elkaar verbonden door middel van breekpennen. Deze breekpennen zijn ontworpen om de zwakste schakel te zijn in een systeem. Bij overbelasting breekt de breekpen. Hiermee wordt ergere schade voorkomen.
  • Slipkoppeling: deze koppelbegrenzer wordt door middel van schotelveren en een drukmoer op een bepaalde hoeveelheid koppel vastgezet. Wordt dit overschreden, dan gaat de koppeling door middel van frictieplaten slippen om schade te voorkomen.

Welke koppelbegrenzer het meest geschikt is, is afhankelijk van de toepassing. Uiteindelijk is de functie echter vaak hetzelfde. Koppelbegrenzers zijn een veiligheidsvoorziening voor voertuigen of machines. Ze zijn ervoor gemaakt om te blokkeren wanneer overbelasting op de loer ligt. Op deze manier wordt verdere schade aan het voertuig of de machine voorkomen.

Een koppelbegrenzer zit vaak in een auto, maar kan ook in een motorvoertuig zitten. Meer weten over de motor, lees dan hier de betekenis van een motorvoertuig.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)