Betekenis van een motorvoertuig

Betekenis van een motorvoertuig
Avatar foto
Waldo Taekema
15 maart 2022

Het woord motor en voertuig komt veel mensen bekend voor. Toch weten mensen vaak niet precies wat er nou precies bedoelt, wordt met een motorvoertuig en welke vervoersmiddelen hier wel en niet onder vallen. Lees verder om achter de precieze betekenis van een motorvoertuig te komen.

Motorvoertuig

In het Nederlandse Reglement verkeersregels en verkeerstekens staan motorvoertuigen beschreven als alle gemotoriseerde voertuigen met als uitzondering bromfietsen, snorfietsen, fietsen met trapondersteuning en gehandicaptenvoertuigen. Dit betekent dus dat auto’s en motors bijvoorbeeld wel onder deze wet vallen.

Motorrijtuigen

Je ziet vaak dat het woord motorvoertuigen en motorrijtuigen door elkaar worden gebruikt. Dit klopt alleen niet. Motorrijtuigen is een ruimer begrip dan het begrip motorvoertuig. Motorrijtuigen zijn volgens de Nederlandse wet alle voertuigen die bestemd om anders dan langs spoorstaven te worden voortbewogen uitsluitend of mede door een mechanische kracht. Hier vallen bromfietsen, gehandicaptenvoertuigen en brommobiels dus wel onder.

Een ander groot verschil met motorrijtuigen is dat niet alle motorrijtuigen verzekerd hoeven te zijn. Wanneer men een motorvoertuig heeft, moet deze altijd verzekerd zijn. In Nederland noemen we dit ook wel een aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat wanneer jij in een ongeluk terecht komt op de weg dat je niet meteen duizenden euro’s aan schade moet betalen. Vaak gaan dit soort ongelukkigen eerst naar de civiele rechter, die dan beslist wie er schuld heeft. Vervolgens zal de verzekering in bijna alle gevallen de kosten van het ongeval dekken.

Populair

Van alle motorvoertuigen in Nederland is de auto het meest populaire nu. Toch zie je wel dat motors zelf de laatste jaren extreem populair zijn geworden. Een school voor motorrijles in Moergestel bijvoorbeeld merkt dat het steeds populairder wordt. De motorrijles in Moergestel ziet jaarlijks een groei van mensen die motor willen rijden en dit blijft stijgen.

Lees ook  Betekenis van verschillende soorten rijbewijzen

Milieu

De laatste jaren maken we ons in Nederland wel steeds meer zorgen over de hoeveelheid motorvoertuigen die we in Nederland hebben rondrijden. Motorvoertuigen rijden vaak op brandstoffen zoals benzine. Dit is op de lange termijn niet erg goed voor onze wereld. Er zijn wel steeds meer alternatieven. Denk aan elektrische auto’s die je kunt opladen aan een oplaadpaal. Dit soort wagens zie je steeds meer terugkomen in Nederland zelf. Deze trend heeft zijn oorsprong uit de Verenigde Staten.

Je kent nu de betekenis van een motorvoertuig, maar ken jij ook de betekenis van grappling?

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)