Betekenis van steigerhout
Veel mensen denken dat steigerhout een apart soort hout is, maar dit is niet zo. Het is namelijk is vurenhout. Dat is hout afkomstig van de fijnspar. Wel wordt steigerhout inderdaad veel gebruikt voor steigers op de bouw.
Populair in de bouw
Steigerhout wordt veelvuldig gebruikt voor steigerplanken. Zo kan men op de gewenste hoogte, werkzaamheden uitvoeren. De planken van een steiger zijn ongeschaafde planken. Wat dit hout zo geschikt maakt, is dat het stevig hout is. Het heeft weinig splinters en lange vezels. Die lange vezels zijn ideaal. Dit soort hout kan goed doorbuigen zonder dat het gaat breken. Men kan er dus goed overheen lopen. Wat verder fijn is aan dit bouwmateriaal, is dat het goed tegen diverse weersomstandigheden kan.
De ongeschaafde vurenhouten planken van een steiger hebben afgeschuinde kopse kanten. Vaak zijn de planken verstevigd met een metalen strip, zodat de plank niet makkelijk kan splijten. Een steigerplank heeft een standaardmaat van 5000 mm x 195 mm x 30 mm. Maar, de dikte varieert nog wel eens en kan ook bijvoorbeeld 32 mm zijn.
Steigerhout meubels
Vroeger was steigerhout voornamelijk voor in de bouw. Schilders maken er ook dikwijls gebruik van. Daar kwam vermoedelijk rond 2008 verandering in. Het schijnt dat dit kwam omdat er toen niet veel werk in de bouwsector was. Daardoor was er veel van dit hout dat men niet meer gebruikte. Dit zorgde ervoor dat men graag van dit hout af wilde. Daarnaast werd het gewone hout in die tijd veel duurder. Het bleek een gouden zet om steigerhout te verkopen als vintage, robuust en industrieel. Veel mensen dachten destijds dat dit wel weer over zou waaien, maar nog steeds worden steigerhout meubelen verkocht. Het bleek geen rage te zijn dus, maar een trend.
Afhankelijk van vraag en aanbod, is het gebruikelijk dat dit hout ongeveer een jaar gebruikt wordt in de bouw. Dat hout is dus een recycle product. Het hout is op dat moment dan voorzien van een soort grijze waas, afkomstig door zogenaamd cementsluier. Het is als het ware dan een soort geïmpregneerd hout. Daarna kan het worden ingezet voor bijvoorbeeld het maken van steigerhout meubels door de industrie of door doe-het-zelvers.
Weerbestendig
Doordat steigerhout in meubels al gebruikt is, heeft het al een soort weerbestendigheid opgebouwd. Nog een voordeel is dat doordat er regelmatig cement op de planken is terecht gekomen, de plank als het ware met die kleur is geïmpregneerd. Dat zorgt voor kleurvastheid.
Steigerhout dat kromtrekt
Steigerhout heeft als nadeel dat het snel krom kan trekken. Wil je dit voor jouw steigerhouten meubels voorkomen? Dan betekent het dat je de meubels in een luchtvochtigheid van ongeveer 50 tot 55 graden moet houden. Als je te laag zit met de luchtvochtigheid, gaat het hout bijvoorbeeld kieren of zelfs scheuren.
Wil je minder kans op dat dit materiaal kromtrekt? Kies dan voor wat ouder hout. Dit werkt namelijk nog wel wat, maar lang niet zo erg als dat nieuw steigerhout dit kan doen. Oud steigerhout blijft bovendien ook beter op kleur.
Voordeel en nadeel
Wat voor de ene persoon een voordeel is, dat is voor een andere persoon een nadeel. Dit maakt dat dit materiaal niet voor iedereen geschikt hout is. Zo kan steigerhout nogal ongelijk zijn, de planken hebben immers ongelijke diktes. Maar, liefhebbers van dit materiaal vinden dit nu juist net de charme van steigerhout. Verder zitten er in de planken ook nog eens kleine haarscheurtjes die voor de typerende uitstraling zorgen van steigerhout.