Betekenis van turkoois

Betekenis van turkoois
Avatar foto
Waldo Taekema
16 april 2024

Turkoois, ofwel turquoise, is een gehydrateerd koper-aluminium-fosfaat dat al sinds de oudheid wordt gebruikt als een sieraad. Dit mineraal is als eerste ooit gevonden in Nisjapoer een stad in Iran. Maar ook in Sinaï en Seabit el-Khadim (Egypte) werd deze schitterende blauw-groene mineraal gewonnen. Zo is er ook een tempel gebouwd voor Hathor, een moedergodin in de Egyptische mythologie. Zij had namelijk de naam 'Vrouw van Turkoois'. Hathor leefde rond de 27e eeuw voor Christus. Het mineraal heeft zijn naam overigens gekregen dankzij Turkije. Dat was het land waar de Europeanen doorheen trokken met hun turkooizen mineralen.

De spirituele betekenis van turkoois

Naast dat Turkoois een schitterend mineraal is, heeft het ook al meerdere eeuwen een spirituele betekenis voor mensen. Zo wordt gezegd dat het een krachtige beschermer is tegen negatieve energieën, beïnvloedingen en andere gevaarlijke situaties. Het wordt dan ook vaak gedragen als een amulet om de drager te beschermen tegen kwade krachten en om veiligheid te bieden tijdens een reis. Verder wordt het gezien als een edelsteen dat staat voor spirituele groei, wijsheid en inzichten. Zo wordt het onder meer gebruikt om het vijfde chakra te openen. Dit is het keelchakra, ook wel het centrum van de communicatie genoemd. Het beïnvloed hoe we ons uiten, onze gedachten maar ook onze emoties en communicerende vaardigheden. Turkoois heeft dus een ontzettend belangrijke spirituele betekenis voor veel mensen.

De kleur

Rust en kalmte, is wat mensen vaak voelen bij de kleur turkoois. Deze blauw-groene kleur wordt dan ook vaak gebruikt door organisaties binnen de persoonlijke verzorging. Dit komt mede doordat de kleur die beschermende betekenis met zich meebrengt. Daarnaast vinden mensen die doen mediteren het ook prettig om veel turkooizen objecten te gebruiken. Dit doordat het volgens hen de verbindingen met het hogere bewustzijnsniveau doet vergemakkelijken. Sommige mensen geven aan dat een slaapkamer, met veel turkoois, helpt bij een goede nachtrust. Zo kun je eventueel steenstrips binnen plaatsen met die blauw-groene kleur. Samenvattend heeft de kleur turkoois heeft dus een ontzettend diepgaande symboliek, die verbonden is aan bescherming, spiritueel bewustzijn, kalmte en communicatie.

Is turkoois zeldzaam?

Ja, turkoois wordt beschouwd als een vrij zeldzaam edelsteen. Dit doordat het zichzelf vormt door een chemische reactie van koperhoudend water dat door gesteente sijpelt en zich daarin vermengt met andere mineralen zoals fosfaat en calcium. Dit is een unieke samensmelting die maar op enkele plekken in de wereld kan gebeuren. Onder andere Iran, Afghanistan en de Verenigde Staten en mogen zichzelf gelukkig prijzen. In de Verenigde Staten ontwikkeld zich deze edelsteen namelijk in Arizona, Nevada en New Mexico. Vanuit hier kwam het vroeger dan ook terecht bij de Azteken. Zij zagen deze edelsteen als een van de meest heilige die er bestonden. Montezuma – de eerste Azteekse leider – droeg dan ook een turkooizen ketting tijdens heilige rituelen.

Lees ook  De betekenis van het getal 11

Verschillende soorten

Er zit overigens veel verschil tussen turkooizen edelstenen. Zo is het heel afhankelijk van de ondergrond wat voor blauw-groene kleur het zal krijgen. Hierdoor worden er soms edelstenen gewonnen die veel meer waarden hebben dan andere. Zo bestaan er bijvoorbeeld turkooizen edelstenen die lichtblauw zijn, of juist ontzettend groen zijn. De kleur is volledig afhankelijk van de hoeveelheid koper tijdens de samensmelting. Deze verschillende vormen geeft de edelsteen overigens wel meer waarden, doordat geen enkele steen hetzelfde is.

Hoe kun je zien of turkoois echt is?

Doordat turkoois ontzettend veel verschillende tinten kan hebben. Is het best lastig om erachter te komen of de steen echt is. Toch zijn er enkele kenmerken waaraan je direct kan zien of je niet bent opgelicht. Zo heeft turkoois altijd – tenzij je een héle zeldzame hebt – zwarte en bruine aders lopen. Dit lijkt op papier makkelijk te vervalsen, al is het vrijwel onmogelijk om deze aders zelf te maken doordat het dan geen wasglans heeft. Dit is dan ook direct iets waar je een echte steen aan herkend. Verder heeft het een gemiddelde dichtheid van 2,7 g/cm² én het kristalstelsel is triklien. Dit is een structuur die je herkend aan de onregelmatigheid die erin zit. Of je deze details met het blote oog kunt zien? Nee, zéér waarschijnlijk niet. Aangeraden wordt dan ook om altijd langs te gaan bij de speciale zaken die hier apparatuur voor hebben.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)