De betekenis van manifesteren; wat is het en hoe doe je het?

manifesteren betekenis
Avatar foto
Waldo Taekema
14 juni 2024

Manifesteren kan je leren, dat is in ieder geval wat men zegt. Maar wat is manifesteren eigenlijk? Zelf ben ik een jaar of anderhalf geleden er mee aan de slag gegaan en de resultaten zijn echt om over naar huis te schrijven. In principe is manifesteren de kunst van geloven dat iets gaat gebeuren en het dan ook zien gebeuren. Dit is natuurlijk een heel erg kort door de bocht manier van het beschrijven, daarom ga ik er in deze blog wat verder op in. Vandaag ga ik je leren hoe je moet manifesteren en wat de betekenis is!

Wat is manifesteren?

Het proces van manifesteren is meer dan enkel ‘denken dat iets gaat gebeuren en het gebeurt’, hoewel dit wel de makkelijkste beschrijving is komt er veel meer bij kijken. Zoals Willemijn Welten in haar boek ‘Manifesteren kan je leren’ aangeeft, is de kunst om je dromen te realiseren. De letterlijke betekenis is dat je iets gaat openbaren of bekendmaken. Dit klinkt allemaal heel dromerig en zweverig, echter zit er een bewezen psychologisch aspect aan. Zo heeft Andrea Evers, hoogleraar gezondheidspsychologie, in 2019 een prijs gewonnen over het onderzoeken van het manifesteren placebo-effect. Wat kwam daar uit? 80% of meer van onze onbewuste motieven en emotionele staat wordt beïnvloed door systeem 1 denken. Dat is het gedeelte van je brein wat automatische keuzes maakt.

Dit betekent dus als je een wijze hebt om (on)bewust dat systeem 1 denken te beïnvloeden hebt (op een positieve wijze) dat je je mentale gemoedstaat dus óók kan beïnvloeden. Dit kan ook helpen tegen burn-out. Manifesteren doet precies dat. Door positivisme te manifesteren gaat het leven ook een stuk positiever uitzien. Het klinkt heel logisch, maar voor de mens is dit moeilijk om op consistente wijze te blijven doen. Eén keer manifesteren is makkelijk, elke dag manifesteren is moeilijk!

Hoe manifesteer je?

Er is een korte handleiding om te manifesteren en er zijn persoonlijke manieren om te manifesteren. De handleiding/het stappenplan is een algeheel geaccepteerde manier van werken, echter vertel ik je ook graag de simplistische versie die ik zelf gebruik omdat ik die makkelijker vind.

Manifesteren, maar dan simpel

Wat ik zelf nu anderhalf jaar doe, met veel succes, is manifesteren in de kleine dingen in het leven. Vroeger irriteerde ik me aan heel veel kleine dingen, denk aan langzaam rijdende mensen in het verkeer of kleine tegenslagen zoals je drinken omstoten. Dit kon echt mijn humeur voor een goed uur verpesten, waardoor ik in dat uur ‘negatief’ deed manifesteren. Ofwel: alles in dat uur was gewoon niet fijn door dat ene moment. Op een gegeven moment heb ik de bewuste keuze gemaakt om, bij dat soort kleine tegenslagen, te denken ‘o wat maakt het uit, het leven gaat door en dit heeft geen impact’. Hierdoor raakte al die kleine dingetjes me opeens niet meer (door dat te denken wanneer er wat gebeurde) en waren al die uren waar ik normaal negatief ging manifesteren, opeens positief. Je forceert jezelf om niet negatief te zijn, wat de eerste stap is naar positief zijn. Opeens zag alles er beter uit, positivisme was gemanifesteerd!

Manifesteren, maar dan simpel

Het stappenplan om te manifesteren

Deze manier van manifesteren is meer het volgen van een methodiek, wat voor veel mensen een stuk fijner kan zijn. Je ruilt een open invulling in voor een stukje houvast. In principe zijn er 5 stappen, namelijk:

Weet wat je wil

Manifesteren is dus het openbaren of bekendmaken van je dromen of wensen. Om te weten hoe je dit moet doen, moet je weten wat je wil. Het klinkt als een open deur intrappen (en dat is het ook wel een beetje), maar soms zijn de simpelste dingen het moeilijkste. Voor iedereen werkt wat anders, maar het meest toegankelijke is gewoon beginnen met schrijven. Pak pen en papier, zet je een lekker kopje thee en ga eens een lijstje maken met wat je zoal wil. Vervolgens ga je hier en daar strepen en herschrijven en voilà: de eerste stap is gezet!

Lees ook  De betekenis van het getal 7

Wat ging er mis?

Nu je weet wat je wilt, moet je heel eerlijk naar jezelf gaan zijn. Stiekem wist je al wat je zoal wilde, alleen het uitschrijven kan soms moeilijk zijn. Maar waarom heb je dit allemaal nog niet gedaan? Wat is er mis gegaan dusver of wat heeft je tegengehouden om deze dingen niet te manifesteren? Ook dit kan je doen met een lijstje of door hardop tegen jezelf te praten. Eén ding is belangrijk: wees eerlijk en maak geen excuusjes, gewoon realistisch kijken wat je tot nu tegen hield!

Begin te visualiseren

Dit is het leukste gedeelte van manifesteren: visualiseren. Manifesteren begint met het bepalen van je gewenste resultaat. Visualisatie is een techniek die je kunt gebruiken om te krijgen wat je wilt. Het houdt in dat je je mentaal voorstelt hoe je ideale toekomst eruitziet. In je gedachten doorloop je stap voor stap een situatie. Hierbij gebruik je ook je zintuigen. Bedenk je welke dingen je zou voelen, wat je zou ruiken of wat je zou horen. Een heel raar voorbeeld, maar wat wel helpt, kan zijn het visualiseren van een vers gebak wat net uit de oven komt. Ruik het gebak, zie het gebak, proef het gebak etc. Dit voorbeeld is een stuk makkelijker doordat gebak heel tastbaar is, maar probeer deze zelfde denkwijze eens toe te passen op je dromen en wensen uit stap 1!

Heb geduld

De aller laatste stap is geduld hebben en realistisch zijn. Het is natuurlijk niet zo dat je in de eerste stap moet gaan zeggen ‘ik visualiseer een miljoen euro’ en dat je morgen wakker wordt met een stapel geld naast je bed. Manifesteren is vooral bedoeld voor de kleinere dingen in het leven of je mentale gezondheid. Het is ook niet iets wat in een dag gebeurt of wat je zo onder de knie hebt, gun jezelf de tijd om er een levensstijl van te maken. Manifesteren is het aanpassen van je mindset, gevoel en manier van leven. Geef je er aan over, probeer het dus niet te forceren, want anders werkt het gewoon niet. Elke dag in een hoekje gaan zitten en positivisme manifesteren werkt niet, positivisme moet je ‘leven’. Merk je dat je te ver gaat? Leer dan hier hoe je helemaal tot rust kan komen! Ook dat heeft een specifieke mindset nodig.

Wat zijn valkuilen voor manifesteren via een stappenplan?

  1. Onrealistisch zijn bij de eerste stap zorgt ervoor dat je niet haalbare doelen stelt en dus altijd teleurgesteld zal zijn.
  2. Niet eerlijk zijn bij de tweede stap zorgt er voor dat je nooit over de échte oorzaak heen kan stappen (en dus ook nooit echt verder komt).
  3. Geen geduld hebben is de grootste ‘killer’: tijd is het belangrijkste!

De wet van aantrekkingskracht, hoe past dit bij manifesteren?

Veel mensen zeggen dat de wet van aantrekkingskracht en manifesteren hand in hand gaan en dit is niet per se fout. Het idee is hetzelfde, je trekt hetgeen aan wat in lijn staat met je eigen mentale staat. Als je de hele wereld door een negatieve bril ziet dan ziet alles er negatief uit en vise versa. Echter zit het verschil tussen aantrekkingskracht en manifesteren is dat de wet van aantrekkingskracht uit gaat van trillingen/frequenties welke bepaalde omstandigheden aantrekkingen, terwijl manifesteren meer uit gaat van een mentale staat en psychologie.

Manifesteren kan je leren, maar je moet het wel doen

Ik was even het nadenken over wat ik als afsluiter zou moeten schrijven, maar als ik er over nadenk is er maar één ding: je moet het wel doen. Het moeilijkste is om manifesteren te leren én het dagelijks toe te passen. Op een gegeven moment leer je dat je het her en der te veel doet en elders te weinig, dit leer je alleen maar door het te doen en te ervaren. Begin dus vandaag met manifesteren en geef het je eigen betekenis. Wees bereid om fouten te maken, er van te leren en weer door te gaan!

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)