De betekenis van Excel VBA

Excel VBA
Avatar foto
Waldo Taekema
18 april 2023

Veel mensen die gebruik maken van Excel op een regelmatige basis, zullen gebruik maken van macro’s. Dit zijn query’s die het gebruik van Excel kunnen automatiseren. Het aanpassen van de werking van Excel kan zeer nuttig zijn, maar is niet zomaar voor iedereen weggelegd. Het kan ingewikkeld zijn om Excel efficiënt te laten functioneren op een aangepaste manier, maar hiervoor moet je wel enige kennis hebben. In deze blog gaan we dieper in op de betekenis van Excel VBA en hoe het precies werkt.

Wat is Excel VBA?

Excel VBA is een programmeertaal die gebruikt wordt om applicaties en functies binnen Excel te automatiseren. VBA staat voor Visual Basic for Applications en het zorgt ervoor dat je erg gestructureerd kunt programmeren binnen Excel. Bij het programmeren binnen Excel wordt er gebruik gemaakt van zogeheten macrotaal. Hiermee kan een bepaalde actie zo vaak uitgevoerd worden als je wilt en dit is te regelen door middel van een macro recorder. Dit kun je vinden binnen Excel en deze recorder zal een aantal VBA codes binnen Excel aanmaken. Deze manier van automatisering wordt bijvoorbeeld gebruikt binnen een digitale werkplek.

Voordelen Excel VBA

Het gebruik van automatisering brengt verschillende voordelen met zich mee op het gebied van Excel. Het zorgt ervoor dat er minder handmatig werk gedaan hoeft te worden en dit komt natuurlijk door het feit dat de code geautomatiseerd is. Dit zorgt voor een verhoogde productiviteit en betere nauwkeurigheid. Er kunnen immers geen fouten gemaakt worden door een automatische code, waar dat bij menselijk handwerk wel mogelijk is. Dit kan erg handig zijn wanneer je bijvoorbeeld doen aan thuiswerken.

Lees ook  De betekenis van een dubbelmassa vliegwiel
Excel VBA

Nadelen Excel VBA

Bij het gebruik van Excel VBA kunnen eventueel ook een aantal nadelen komen kijken. Allereerst vergroot het gebruik van Excel VBA het risico op potentiële virussen in je computer. Niet dankzij Excel zelf, maar door het gebruik van een groot aantal verschillende applicaties. Dit zou er in theorie voor kunnen zorgen dat je ongemerkt een malware applicatie op je computer toelaat.

Verder kan het gebruik van automatisering ervoor zorgen dat je niet scherp genoeg meer bent. Je gaat er wellicht makkelijker van uit dat alles zal kloppen omdat er immers gebruik wordt gemaakt van een automatisch proces en je zult dus minder snel dingen controleren. Als je dan zelf misschien een fout maakt bij de invoer, heb je dit niet door en ga je hier ook niet achter komen. Het is dus van belang om bij het gebruik van automatisering nog steeds scherp en kritisch te blijven en niet zomaar alles te accepteren.

Bekijk ook Betekenis van passieve koeling

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)