Betekenis van de salderingsregeling

vergunning zonnepanelen Den Haag
Avatar foto
Waldo Taekema
13 april 2024

Overweeg je om zonnepanelen te installeren? Dan is het belangrijk om te weten wat de salderingsregeling inhoudt. Deze regeling maakt het voordelig om zonnepanelen te plaatsen, doordat je de zelf opgewekte stroom die je niet verbruikt, kunt verrekenen met de stroom die je van je energieleverancier afneemt. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over de toekomst salderingsregeling, zodat je een weloverwogen beslissing kunt maken voor de aanschaf van zonnepanelen.

Wat houdt een salderingsregeling in?

De Nederlandse salderingsregeling maakt het voordelig om zonnepanelen te installeren. Huishoudens die met zonnepanelen zelf stroom opwekken, kunnen overtollig stroom terugleveren. Overtollige stroom leveren zij terug aan het net, waardoor huishoudens minder stroom van de leverancier verbruiken en alleen betalen voor de netto stroom die zij verbruiken. Zo belooft de beste zonnepanelen installateur dat, verschillende zonnepaneelbezitters gaan besparen op hun energiekosten. Over de eigen verbruikte stroom betalen zij geen energiebelasting. Voor overschotstroom ontvangt de zonnepaneeleigenaar een vergoeding van zijn leverancier. De salderingsregeling is voordelig, maar de toekomst hiervan ligt in de handen van de politiek.

De voordelen van salderen

Salderen is voordelig voor zonnepaneelbezitters, die in de zomer overtollige stroom goedkoop terugleveren. Energiebedrijven daarentegen verliezen geld, want ze moeten die stroom inkopen tegen een te hoge prijs. Om dit te compenseren verhogen ze de stroomprijs voor iedereen, ook voor mensen met een set van 2 zonnepanelen en zonder zonnepanelen. Deze ongelijkheid zorgde in Nederland voor veel discussie over de eerlijkheid van salderen. De regering wilde de regeling afbouwen, maar dat stuitte op weerstand van verschillende partijen in de Tweede Kamer.

De nadelen van salderen

De aanschaf van zonnepanelen wordt minder aantrekkelijk door de praktijken van sommige energiebedrijven. Deze bedrijven leggen een deel van de kosten bij zonnepaneelbezitters, waardoor de voordelen van zonnepanelen afnemen. Zonnepaneelbezitters betalen namelijk soms een fors hoger vast bedrag per maand, ongeacht hun energieverbruik. Verder komen nieuwe klanten met zonnepanelen vaak niet in aanmerking voor loyaliteitskortingen die trouwe klanten wel krijgen. Ook zijn er steeds meer energiebedrijven rekenen een maandelijkse vergoeding voor het terugleveren van overtollige stroom die zonnepanelen opwekken.

Lees ook  De betekenis van grafrecht
Kosten van de salderingsregeling

De salderingsregeling voor zonnepanelen blijft bestaan

Het demissionair kabinet wilde de salderingsregeling vanaf 2025 tot 2031 langzamerhand afbouwen naar 0%. Een meerderheid aan partijen stemde 13 februari tegen dit wetsvoorstel, waardoor de salderingsregeling voorlopig nog blijft bestaan. De Kamer steunt echter wel de motie van de PvdD, Om de druk op het stroomnet te verminderen en het gebruik van zonne-energie te optimaliseren. De regering wordt opgeroepen om een overheidscampagne te lanceren. Deze campagne moet kleinverbruikers met zonnepanelen informeren over manieren om hun zelf opgewekte stroom te gebruiken op momenten dat het stroomnet minder belast is.

Wat betekende het verworpen wetsvoorstel

De salderingsregeling werd ingevoerd om de aanschaf van zonnepanelen te stimuleren. Overtollige zonnestroom mag worden teruggeleverd aan het net en verrekend met afgenomen stroom. Huishoudens die meer terugleveren dan afnemen, kregen tot nu toe een vergoeding. Echter heeft deze regeling nadelen voor energieleveranciers. Energiebedrijven lijden verlies op teruggeleverde stroom en compenseren dit door hogere tarieven voor iedereen, waardoor ook mensen die geen zonnepanelen hebben indirect meebetalen aan de salderingsregeling. Hierdoor betalen ook mensen zonder zonnepanelen mee aan de regeling. Het demissionaire kabinet wil de salderingsregeling daarom afbouwen. De regeling heeft zijn doel bereikt, maar is volgens demissionair minister Rob Jetten is de salderingsregeling achterhaald, duur en onrechtvaardig. Ondanks dat deze regeling blijft bestaan, blijven de ontwikkelingen interessant om te volgen.

Als je buiten het gebruik van zonnepanelen ook goed bezig wil zijn tijdens het autorijden, lees dan ook onze blog over de betekenis van het nieuwe rijden.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)