De betekenis van taxi tarieven

taxi
Avatar foto
Waldo Taekema
22 december 2023

Als je ooit een taxi hebt genomen ben je ongetwijfeld bekend met het feit dat taxi’s verschillende tarieven hanteren voor hun diensten. Het roept echter wel de vraag op; wat zit er eigenlijk achter deze tarieven en hoe worden ze bepaald? In deze blog duiken we dieper in op de betekenis van taxi tarieven en welke factoren van invloed zijn op de kosten van een taxirit.

Het starttarief

Het starttarief is het bedrag dat je moet betalen zodra je de taxi instapt. Dit tarief dekt meestal de eerste paar kilometers of de eerste paar minuten van de rit. Het maakt dan niet uit hoeveel de taxi zich verplaatst, want deze kosten zullen er standaard zijn.

Het kilometertarief

Het kilometer- of afstand tarief is het bedrag dat je per kilometer of per mijl betaalt zodra de taxi begint te rijden. Dit tarief varieert meestal afhankelijk van de stad of regio waarin je je bevindt. Zo zal dit verschillend zijn als je in Nederland een taxi pakt of een taxi in Spanje pakt.

Het tijdtarief

Sommige taxi’s hanteren een tijdtarief dat van kracht wordt wanneer de taxi stilstaat in het verkeer of voor een stoplicht. Dit tarief compenseert de chauffeur voor de tijd die ze besteden aan het wachten tijdens de rit. Zo zal het bedrag omhoog blijven gaan, maar zal het minder snel omhoog gaan. Dit wordt gedaan omdat de auto niet aan het rijden is.

Het wachttarief

Het wachttarief wordt meestal berekend wanneer de taxi moet wachten op de passagier zoals bijvoorbeeld op de luchthaven of bij een hotel. Dit tarief compenseert de chauffeur voor de tijd die ze moeten doorbrengen in afwachting van de passagier. Het is dan ook voor jezelf beter om op tijd klaar te staan en te wachten met de taxi bestellen in best totdat je echt klaar bent. Op deze manier kan je jezelf kosten besparen.

Lees ook  Betekenis van klein chemisch afval

De afstand en tijd

Het meest voor de hand liggende aspect is de afstand die wordt afgelegd en de tijd die nodig is om de bestemming te bereiken. Hoe langer de afstand en hoe meer tijd het kost, des te hoger zal de totale prijs van de rit zijn. Zo rijden veel taxi’s met de GPS voor lange afstanden, maar voor korte afstanden weten ze de weg

De stads- en regiogebieden

Taxi tarieven variëren vaak van stad tot stad of zelfs van regio tot regio. Dit komt door middel van de lokale regelgeving en de kosten van levensonderhoud in een bepaald gebied. Zo zal er een verschil zijn tussen de prijzen in Amsterdam vergeleken met de prijzen in een klein dorpje in Zeeland.

De tijden en tarieven

Taxi bedrijven hanteren verschillende soorten tarieventabellen die van invloed zijn op de kosten van een rit. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van deze tarieven voordat je een taxi neemt. Dit komt door middel van het dagdeel waarin je doet reizen. Er zijn steden die verschillende tarieven gebruiken vanwege het tijdstip van de dag. Het kan duurder zijn om een taxi midden in de nacht te pakken vergeleken met een taxi om 12 uur ’s middags.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)