De betekenis van amputatie

geamputeerde arm met een prothese
Avatar foto
Waldo Taekema
18 januari 2023

Per jaar ondergaan er ongeveer 3200 mensen in Nederland een amputatie. De meesten van hen zijn 65 jaar of ouder. Amputatie is een ingrijpende procedure die wordt uitgevoerd om een deel of een geheel ledemaat te verwijderen. Het wordt gebruikt om zowel medische als psychologische redenen., bijvoorbeeld door een ongeluk of bepaalde ziekte. Dit soort operaties worden uitgevoerd alleen bij hele ernstige verwondingen of ziektes. In dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van amputatie en wat het voor iemands leven betekent.

Betekenis van amputatie

Een amputatie is een chirurgische procedure waarbij een deel van een ledemaat wordt verwijderd. Ook als er bijvoorbeeld een teen of vinger verwijderd wordt, valt het onder een amputatie. Daarmee is het menselijk lichaam niet meer compleet. Het wordt vaak gebruikt bij patiënten met ernstige letsels, infecties of ziekten. Hoewel het een ingrijpende procedure is, kan het ook levens redden. Wanneer een infectie of letsel niet kan worden behandeld, is amputatie vaak de enige optie.

Wanneer is een amputatie nodig

Er zijn verschillende redenen waarom een amputatie nodig kan zijn. Het kan worden gebruikt bij ernstige verwondingen, zoals brandwonden of ernstig letsel. Het kan ook worden gebruikt bij patiënten die lijden aan ziekten zoals diabetes, waarbij er een verlies van bloedtoevoer naar gebieden van het lichaam kan optreden. De meest voorkomende reden voor een amputatie, bij ongeveer 90% van de gevallen, is het een gevolg van vaatproblemen. Bijvoorbeeld door een bloedprop in een bloedvaat, waardoor er niet genoeg bloed toegevoerd wordt naar het lichaamsdeel. Dit start het afstervingsproces en kan zeer zelden terug gedraaid worden. Verder kan een amputatie nodig zijn bij erge pijn door beschadiging van de zenuwen in dat gebied. Dit kan bijvoorbeeld door knelling veroorzaakt zijn.

Lees ook  Betekenis van Sildenafil

Lees ook Betekenis van diafragma

revalidatie na een amputatie

Leven na een amputatie

Het is een zeer moeilijke en zware beslissing voor de chirurg om over te gaan tot een amputatie. Het leven na een amputatie kan een hele uitdaging zijn. Na een amputatie is het belangrijk om fysieke therapie en begeleiding te krijgen om je te helpen je nieuwe lichaam te accepteren. Sommige mensen kunnen een prothese dragen om hun verminderde mobiliteit te verbeteren. Er zijn ook veel organisaties en gemeenschappen die mensen met amputaties ondersteunen, zoals de Amputee Coalition. Natuurlijk heb je na een amputatie aangepaste kleding nodig. Zo bestaan er prothese lingerie en badkleding.

Helaas kunnen er ook ernstige psychologische problemen ontstaan na een amputatie die het leven van de patiënt ontzettend zwaar maken. Denk hierbij aan fantoompijn. Fantoompijn betekent het ervaren van pijn in het ledemaat dat geamputeerd is, dus niet meer aanwezig is. Dit komt helaas heel vaak voor en kan blijvend zijn.

Ben je nieuwsgierig naar andere feiten en betekenissen over het lichaam? Bekijk dan hier de betekenis van sensorische integratie.

Vond je deze blog nou interessant? Bekijk dan ook zeker onze blog over de betekenis van defensief rijden.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)