De betekenis van sensorische integratie
De sensorische integratie heeft betrekking op je lichaam en je zenuwstelsel. Het gaat bij sensorische integratie om de samenwerking en ontwikkeling van alle zintuigen. De vijf bekende zintuigen zijn natuurlijk ruiken, proeven, voelen, horen en zien. De zintuigen die we vaak niet kennen zijn het evenwicht, proprioceptie (het door hebben waar je je bevindt) en de interoceptie (bewustzijn van pijn en honger). Jouw hersenen doen bewust, vaak onbewust, iets met de informatie die we via onze zintuigen binnen krijgen. Een bekend voorbeeld is dat wanneer je iets lekkers ruikt, trek krijgt en je gaat eten.
Wanneer gaat het mis?
Een integratie gebeurt meestal nadat er iets mis is gegaan, je moet herstellen. Dit is ook het geval bij sensorische integratiestoornis. Wanneer je hersenen de informatie van je zintuigen niet verwerken of er niks mee doen, spreken we van een sensorische integratiestoornis. Mensen met een sensorische integratiestoornis kunnen bepaalde informatie niet of verkeerd interpreteren. Ze kunnen prikkels te sterk waarnemen of niet weten wat ze er mee aan moeten. Dit kan zich uiten in bijvoorbeeld woede-uitbarstingen, paniekaanvallen of ongepast gedrag. We zullen een aantal problemen opsommen:
- Snel boos of bang worden
- Niet willen douchen
- Weinig contact willen maken of niet aangeraakt willen worden
- Aandachtsproblemen
Hoe kom je nou aan een sensorische integratiestoornis? Dit kan meestal het gevolg zijn van een gebeurtenis waar je hersenen zijn aangetast. Denk bijvoorbeeld aan een whiplash, RSI of een andere vorm van hersenletsel.
Hoe ziet een behandeling uit?
Gelukkig zijn er in Nederland fysio- of ergotherapeuten die gespecialiseerd zijn in sensorische integratiestoornissen. Zij helpen met bijvoorbeeld het uitvoeren van gewenningsoefeningen om de prikkels weer op gang te brengen en te verwerken in de dagelijkse activiteiten. Ook kan het zo zijn dat prikkels juist gedempt moeten worden, dit gebeurt vaker bij kinderen. Prikkels kunnen gedempt worden wanneer kinderen in bed liggen, door middel van een zogeheten Gewichtsdecke, ook wel verzwaringsdeken genoemd.
Een andere behandelingsvorm is de borsteltherapie. Wanneer mensen veel prikkels ontvangen, wordt er door middel van een borstel nóg meer prikkels geactiveerd. Hierdoor kan het zenuwstelsel sneller wennen aan de prikkels en word je er minder gevoelig voor.
Als mensen bijvoorbeeld overgevoelig zijn voor geluidsprikkels, kan een noise canceling koptelefoon een oplossing zijn. Deze koptelefoon filtert het geluid wat normaal afleidt, het is dus een manier om je zintuigen aan stilte te laten wennen.
Vond je dit een interessant onderwerp? Lees dan snel verder over relevante blogs zoals de betekenis van neurofeedback, of de betekenis van een burn-out!