De betekenis van de kleur goud

Betekenis goud
Avatar foto
Waldo Taekema
12 januari 2024

Goud is in veel vormen en maten beschikbaar. Tegenwoordig wordt het voor allemaal verschillende doeleinden gebruikt, maar ondanks dat blijft het toch zijn waarde behouden. De betekenis van de kleur goud gaat verder dan alleen de waarde of het uiterlijk ervan. In deze blog gaan we dieper inzoomen op de betekenis van goud en wat het voor waarde levert in onze samenleving.

Luxe en rijkdom

Een van de meest voor de hand liggende associaties met de kleur goud is luxe en rijkdom. Goud wordt al eeuwenlang gezien en gebruikt als een edelmetaal. Het bezitten van gouden voorwerpen, sieraden of zelfs goudstaven is een teken geweest van welvaart en macht, echter is goud niet de enige kleur die dit uitstraalt. De kleur violet wordt ook gezien als een kleur die luxe en welvaart uitstraalt. Zo wordt een variant van goud oftewel eetbaar goud gebruikt in restaurants om het eten wat meer flair te geven. Op deze manier wordt er gezorgd dat het eten er nog luxer uitziet vergeleken met ander eten. Dit verschil zie je dan ook aan de prijs, want de prijzen van dit soort eten zijn een stuk hoger.  

Betekenis kleur goud

Prestige en succes

Goud staat symbool voor prestige en succes. In veel culturen wordt goud geassocieerd met prestatie en erkenning. Dit is dan ook de reden waarom de 1e plek altijd een gouden medaille krijgt of een gouden trofee. Het dragen van gouden sieraden op belangrijke gelegenheden kan iemand zijn of haar status en zelfvertrouwen versterken. Dit heeft dan ook als effect dat ze zich succesvoller en zelfverzekerder voelen.

Lees ook  De betekenis van de kleur zwart

De spirituele betekenis

Goud is niet alleen een edelmetaal of kleur, maar het heeft ook een spirituele betekenis. In veel religies en spirituele tradities wordt goud beschouwd als een heilig metaal dat de aanwezigheid van goden vertegenwoordigt. Zo wordt het vaak tijdens verschillende soorten ceremonies en religieuze rituelen gebruikt zodat de mensen het gevoel hebben dat er goden meekijken. In sommige culturen betekent de kleur goud ook verlichting, zuiverheid en de zoektocht naar hogere spirituele waarden. Zo is goud niet de enige kleur die voor verlichting staat, maar wordt verlichting ook geassocieerd met de kleur paars. Je hebt verschillende soorten paars, denk aan lila of lavendel. Deze kleuren gecombineerd met goud geeft een luxueuze uitstraling.

Wijsheid en verlichting

De kleur goud heeft meerdere betekenissen waaronder ook wijsheid en verlichting. Goud staat voor kennis, inzicht en het streven naar hogere waarheden. Door middel van de glans van goud wordt het gezien als een metafoor naar de waarheid die iemand kan behalen. Dit gebeurt dan op het moment dat die persoon door blijft gaan met zelfontwikkeling en hierin ook spiritueel blijft groeien.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)