Betekenis van Yoga Nidra

yoga nidra
Avatar foto
Waldo Taekema
15 februari 2022

Yoga Nidra is niet zomaar een oefening of meditatie. Er zit namelijk een complete filosofie achter. Letterlijk vertaalt betekent Yoga Nidra ‘yogaslaap’. Je gaat niet daadwerkelijk slapen. Yoga Nidra is je bewustzijn tussen wakker zijn en het slapen. Deze staat bereik je normaal alleen in je diepe slaap. Eén sessie staat gelijk aan vier uur slaap, dus zul je na Yoga Nidra compleet uitgerust zijn.

Voordelen Yoga Nidra

Tijdens deze yogasessie leidt een stem je door verschillende fases, dit hoef je niet zelf te doen. Het is de bedoeling dat je meegaat in de stroming, zodat je volledig kunt ontspannen. Naast diepe ontspanning zorgt deze vorm van yoga ook voor het opschonen van je onderbewustzijn die vol zit met diepgewortelde stress. Yoga Nidra helpt je beter slapen, is goed voor je concentratie, geeft rust en energie, versterkt je immuunsysteem en wakkert je creativiteit aan. Op de lange termijn kan het helpen bij angsten, depressie, burn-out en zelfs bij een hoge bloeddruk.

De stappen van Yoga Nidra

Yoga Nidra kent een aantal belangrijke stappen waarvan drie de basis vormen.

  1. Aandacht in jezelf keren: Als eerst begin je met het focussen van je aandacht op geluiden om je heen, om zo deze vervolgens van je af te kunnen zetten. Doet dit vervolgens ook met je zintuigen. Sta even stil bij wat je proeft, ruikt en voelt. Geef het een plek en keer nog dieper in jezelf.
  2. Body scan: Na het terugtrekken van de zintuigen is het tijd om de focus te leggen op je ademhaling. Tijdens dit moment ga je een bodyscan uitvoeren. In tegenstelling tot kort je aandacht van lichaamsdeel naar lichaamsdeel leggen bij mindfulness, ga je nu proberen elke sensatie in je lichaam te voelen en daar zo lang als dat het mogelijk is je op te focussen. De stem zal je bij elke stap helpen. 
  3. Visualiseren: Hierna volgt het visualiseren. Je visualiseert de genoemde beelden kort. Dankzij deze visualisaties kun je onverwerkte indrukken loslaten en verwerken. Het is belangrijk dat je niet nadenkt over wat zich aandient. Het draait om bewust en stil zijn. Laat je lichaam en geest het verwerken en geef jezelf rust.
Lees ook  De betekenis van 777

Populariteit yoga

De populariteit van yoga blijft groeien in Nederland. Vroeger had yoga het imago alleen iets te zijn voor geitenwollensokkentypes, maar dat is allang niet meer zo. Steeds meer mensen willen in balans komen. Het aantal yogastudio’s in Nederland nam tussen 2013 en 2019 toe van 3000 tot 6500 studio’s. Deze groei is ook duidelijk te merken buiten de Randstad, zoals in de provincie Limburg. Je kunt zelfs starten met yoga in Stein.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)