Betekenis van xerodermie 

Avatar foto
Waldo Taekema
5 maart 2022

Xerodermie noemt men ook wel xerosis cutis. Het betekent allemaal 'droge huid'. Een droge huid is een toestand van de huid. Kenmerkend bij een droge huid is de droogheid van de huid, het voelt absoluut niet vettig aan. Het hebben van een droge huid is genetisch bepaald. Het is een fabeltje dat goed drinken helpt bij een droge huid. Dit kan wel helpen bij een vochtarme huid.  

Oorzaak 

Bij een droge huid is er geen sprake van een tekort aan vocht. Er is bij een droge huid sprake van een tekort aan talg. Talg is een natuurlijk vet. Kenmerkend is dat de huid overal droog aanvoelt: droge hoofdhuid, droog voorhoofd, droge armen en benen. Heb je een droge huid, dan ontstaan er ook sneller fijne lijntjes, rimpels. 

Oorzaak vochtarme huid 

De oorzaak van een vochtarme huid bevindt zich in de hoornlaag van de huid. De hoornlaag van de huid is de buitenste laag van de huid. De droogheid en schilfering wordt veroorzaakt doordat die buitenste laag van de huid te weinig water bevat. 

Wat te doen bij een droge huid 

Een droge huid voelt vaak niet fijn aan. Bovendien willen veel mensen niet dat ze snel rimpels krijgen. Een droge huid kun je daarom extra verzorgen met verzorgingsproducten. Het gaat dan om zeer olierijke producten, dat is waar de huid behoefte aan heeft. Let wel op: sommige etherische oliën zijn niet zo geschikt hiervoor.

microneedling-2

Het advies is om niet te vaak te douchen, 2 tot 3 keer per week maximaal. Daarnaast is het ook nog eens van belang om niet te lang te douchen, denk aan bijvoorbeeld 5 of maximaal 10 minuten. Verder is zeep ook niet aan te raden. Natuurlijk is dat zeker bij fysiek beroepen niet altijd een fris idee. Wil je wel zeep gebruiken? Gebruik dan een vloeibare olieachtige zeep. Na het douchen moet je de huid niet ruw afdrogen. Deppen is beter. Ook is het vaak fijn om je huid 2 of 3 keer per dag met een beschermende zalf in te smeren. Een vaseline-lannetcreme is ook prima.  

Lees ook  Betekenis van letselschade

Er zijn ook mensen die gebruik maken van een microneedling behandeling. Maak jij je zorgen om jouw huidklachten of heb je ernstige klachten? Dan kun je het best een afspraak maken bij de huisarts. Er zijn natuurlijk ook huidziektes die een rol kunnen spelen. 

Droge huid niet verzorgen 

Ga je een droge huid niet verzorgen met olierijke verzorgingsproducten of werkt het niet genoeg? Dan is er een kans dat het tekort aan talg op de huid leidt tot een tekort aan vocht in de hoornlaag van de huid. Dit komt omdat water in de huid sneller verdampt doordat er geen beschermlaag van talg is. Bij een vochtarme huid krijg je een huid die onder andere jeuk veroorzaakt. 

Kenmerken 

Een droge huid en een vochtarme huid vertonen veelal dezelfde kenmerken. Dit maakt het natuurlijk lastig om te bepalen, wat voor jou van toepassing is. De algemene kenmerken even op een rijtje: 

  • Huid voelt trekkerig aan. 
  • De huid is droog, ziet er mat uit. 
  • Er kan sprake zijn van jeuk zonder dat er verder een bepaalde huidaandoening aan ten grondslag ligt. 
  • De huid kan sneller verouderen, je krijgt sneller lijntjes en rimpels. 

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)