Betekenis van etherische olie

etherische olie
Avatar foto
Waldo Taekema
2 maart 2022

Ben je veel bezig met natuurlijke producten? Doet het meeste dat van natuurlijke oorsprong of biologisch is het beter voor jou dan producten met veel toevoegingen? Dan kan het zijn dat je een gevoelig lichaam hebt. Je merkt dit in intoleranties voor bepaald eten, maar ook in een snelle irritatie en overgevoeligheid van de huid. In de zoektocht naar betere producten voor jezelf kun je op van alles uitkomen, zo ook etherische olie, wat hetzelfde is als essentiële olie. Wat is dat precies voor een olie en waar is het goed voor?

De winning van etherische olie

Essentiële olie is niet afgeleid van essentieel als in de essentie van iets. Het gaat erover dat het de basis, de kern van iets is. Zo wordt essentiële olie namelijk gewonnen. Door stoomdestillatie wordt als het ware de kern van een boom of plant onttrokken en olie gewonnen. Dit wordt al heel lang gedaan, en voorziet mensen van een aantal voordelen voor gemoedstoestand en fysieke gezondheid. Net zoals wanneer je verschillende dingen zou eten heeft elk potje zijn eigen voordelen.

etherische olie

Etherische olie

Etherische olie komt dus in net zoveel soorten voor als dat er (behulpzame) planten en bomen zijn. Zo heb je etherische olie van lavendel, een zeer populaire keuze. Deze biedt met verdamping een ontspannende lucht in huis. Dit is een goed voorbeeld voor de mentale gesteldheid. Voor fysieke doeleinden heb je ook bijvoorbeeld de bekende tea tree oil, een zeer neutraliserende schimmeldodende olie die goed werkt met EHBO. Zo zijn er meerdere soorten olie die een positief effect hebben.

Lees ook  De betekenis van reflectief luisteren

(Voor)oordelen

Toch zijn er ook wat vooroordelen over etherische olie. Zo is CBD olie een soort die veel voordelen zou moeten hebben, onder andere bij kankerbehandelingen. Echter is dit niet honderd procent bewezen en ontbreekt een zekere wetenschappelijke zekerheid of onderbouwing. Dat wil niet zeggen dat het voor sommige mensen niet kan werken, maar dit is hoe je een voor- en tegenkamp krijgt. Dit is ook waarom etherische oliën onder alternatieve geneeswijzen valt en, op een paar effecten zoals rustig worden na, door de wetenschap niet 100% ondersteund wordt. Echter is het ook zo dat de natuur er al voor de farmaceutische industrie was. In die tijd werd er dankbaar gebruik gemaakt van alle (medische) effecten van planten, bloemen en bomen. Het is dus ook te beargumenteren dat etherische olie zeker wel werkt.

Werkt voor jou

Uiteindelijk gaat het erom wat werkt voor jou. Waarschijnlijk is een flinke, hoge dosis hormoonzalf genoeg om een bepaald huidprobleem terug te dringen maar dan heb je wel flink wat rotzooi binnengekregen. Dit terwijl tea tree oil misschien wel net zo goed kan helpen. De enige manier waarop je hier echter achter kunt komen is door het gewoon uit te proberen. Als je eenmaal weet waar je goed op reageert, zorg dan dat je dat onthoudt mocht eenzelfde soort probleem later opnieuw terugkomen. Werkingen van middeltjes kunnen afhankelijk zijn van de (huidige) samenstelling van je lichaam en geest. 

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)