Betekenis van kanariezaad 

vogelvoer-bestellen
Avatar foto
Waldo Taekema
7 februari 2022

Kanariezaad is zoals sommige mensen denken niet alleen voor kanaries. Het is een plant waarbij de zaden daarvan, vaak het hoofdbestanddeel vormen van vogelvoer. Wat ook een mythe is? Dat kanariezaad alleen als vogelvoer geschikt is. Je kunt dus nog veel meer met kanariezaad dan het alleen als vogelvoer bestellen. Kanariezaad kun je namelijk ook voor andere toepassingen gebruiken. In deze blog leer je over de betekenis van kanariezaad!

Kanariezaad wat is het precies? 

Kanariezaad is een eenjarige plant met de naam Phaliris Canriensis. Het is een plant dat 20 cm tot een meter lang kan zijn. De plant behoort tot het geslacht kanariegras. Het kom in het wild voor in het Middellandse Zeegebied. Kanariezaad wordt vooral in Canada geteeld, maar ook in Groningen en in Noord-Holland verbouwt men kanariezaad. 

De stengels van de plant zijn glad. Aan de top van de plant zit een soort tong die ongeveer 6 mm lang is. De bladeren voelen meestal ruw aan. Ze zijn 9 tot 25 cm lang en 6 tot 19 mm breed. Er zijn ook rassen waarbij de bladeren niet ruw zijn. De zaden glimmen en zijn bruin van kleur. 

Vaak bloeit kanariezaad van mei tot half juni, hoewel augustus ook nog mogelijk is. Het bloeisel bestaat uit een pluim van 7,5 tot 40,5 cm. 

Toepassing 

Kanariezaad wordt voor verschillende dingen gebruikt. Het bekendste is natuurlijk het gebruik van kanariezaad als vogelvoer. Soms gebruikt men het ook wel als siergewas. Daarnaast komt het ook steeds vaker voor dat kanariezaad in een gerecht zit. Voor vogels die binnenkort beginnen aan hun migratie, is het altijd fijn om wat extra voedingsstoffen binnen te krijgen, zoals kanariezaad.

Lees ook  Betekenis van ritalin

Niet ineens kanariezaad bestellen 

Het is niet zo dat je kanariezaad als vogelvoer bestellen kunt, om het zelf op te eten. Terwijl dat met een pindaslinger wel kan. Een pindaslinger is voor vogels en voor mensen eetbaar. Dat komt omdat het kanariezaad voor mensen en vogels verschilt van elkaar. Het kanariezaad dat voor vogels is, is 'itchy'. Kanariezaad voor menselijke consumptie is 'hairless' oftewel: kaal. Wat kanariezaad voor menselijke consumptie speciaal maakt, is dat het een glutenvrij graangewas is. Het is ook geschikt voor mensen die bijvoorbeeld last hebben van het prikkelbaredarmsyndroom. 

Een positieve ontwikkeling is dat de nieuwe kanariezaden voor in gerechten meer proteïne bevatten dan vele andere graangewassen, gebruikt voor het maken van bloem dat geschikt is voor bijvoorbeeld maken van koekjes. Dat is dus zeker fijn voor bijvoorbeeld mensen die werken aan hun spieropbouw en toch even een koekje willen. 

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)