Betekenis van verrekte spier 

Betekenis van verrekte spier 
Avatar foto
Waldo Taekema
14 maart 2022

Wat is nou precies de betekenis van verrekte spier? Een veelvoorkomende blessure is een verrekte spier. Bij een verrekte spier zijn de spiervezels uitgerekt. Dat vertaalt zich terug in pijn die je in de gehele spier voelt. Een verrekte spier is niet hetzelfde als een gescheurde spier. Bij een spierscheuring gaat het om een gedeeltelijk of gehele scheuring van de spier. Naast dat je een spier kunt verrekken is het ook mogelijk om gewrichtsbanden te verrekken. 

Oorzaak 

Als iemand een spier verrekt komt dit vaak door: 

  • Onvoldoende warming-up. 
  • Overbelasting. 
  • Vermoeidheid. 
  • Te weinig lenigheid. 
  • Te weinig kracht. 
  • Eerdere blessures. 

Te weinig kracht kan bijvoorbeeld ontstaan als iemand na 3 weken vakantie ineens weer intensief gaat sporten. Verder is het zo dat als je na een blessure te weinig kracht of lenigheid nog hebt en de normale training oppakt, dat dit weer voor blessure kan zorgen. Daarnaast kan littekenvorming in de spier daarbij een rol spelen. 

Symptomen 

Bij een spierverrekking voel je pijn. Niet zo intensief als bij een spierscheuring. Wat typisch is bij een spierverrekking is dat je de pijn over de gehele lengte van de spier voelt. Alleen is het als je de pijn voelt niet zo goed aan te wijzen, waar je precies de pijn voelt. Voel je ineens een vlijmscherpe pijn? Dan is de kans groot dat het niet om een spierverrekking gaat, maar om een spierscheuring. 

Behandeling 

Bij een spierverrekking is koelen en rust de eerste stap. Koelen kan met bijvoorbeeld een zak met ijsblokjes en wat water. De beste temperatuur is tussen de 0 en 7 graden Celsius. Je kunt bijvoorbeeld 15 minuten koelen en dit doe je dan gelijkmatig verdeeld over de dag zo'n 5 keer. De spier moet herstellen. Het is niet zo dat je helemaal niet mag bewegen, maar je moet niet bewegen als dit pijn veroorzaakt. Je moet dus goed je gevoel volgen. Gebruik van cold-packs worden afgeraden, aangezien dit kan leiden tot bevriezingsverschijnselen. 

Lees ook  De betekenis van chiropractie
masseren-verrekte-spier

Vervolgens kun je een drukverband aanleggen, daar waar de spier is verrekt. Hooghouden van de verrekte spier helpt ook. Duurt herstel langer dan 3 a 4 weken? Heb je bijvoorbeeld nog lang last van pijn en is de spier in de ochtend stijf, dan moet je voorzichtig zijn. Masseren van de spier is in dat geval ook een goede optie. Een verrekte spier masseren versnelt namelijk het herstel. 

Voorkomen 

Een verrekking kun je niet helemaal voorkomen. Het is wel mogelijk om de kans zoveel mogelijk te verkleinen. Denk bijvoorbeeld aan een goede warming-up en cooling down. Verder helpen oefeningen die de spieren versterken. Daarnaast moet je zorgen dat je de training niet te snel opbouwt. 

Wil je meer feitjes weten? Weet jij de betekenis van GN en GM of de betekenis van anatomie?

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)