Betekenis van tandsteen

tandarts zoetermeer
Avatar foto
Waldo Taekema
13 april 2022

Mondhygiëne is zeer belangrijk. Iedereen wil immers die stralende witte glimlach behouden. In deze context wordt het woord tandsteen vaak in de mond genomen. Hoewel het algemeen geweten is dat tandsteen niet goed is, weet men niet altijd wat het juist is, hoe het wordt gevormd en belangrijker, hoe het kan worden voorkomen.

Wat is tandsteen?

Tandsteen is een laag tandplak dat hard is geworden. De tandsteen zelf wordt gevormd doordat bacteriën mineralen afzetten in de mond, tegen de tanden. Vaak is het beige of geel van kleur, omdat de verkleuring optreedt doordat tandsteen poreuzer van aard is dan de tanden zelf, waardoor het gemakkelijker pigment overneemt. Het ontstaat door de combinatie van de mineralen calcium en fosfaat, die zich in het menselijke speeksel bevinden en de al aanwezige tandplak. De chemische reactie die plaatsvindt om tandsteen te vormen doodt de bacteriën die aanwezig zijn in tandplak. In mindere maten kan de hardheid van het water ook een invloed hebben op de vorming van tandsteen, aangezien er meer calcium in hard water zit.

 

Hoe krijg je tandsteen weg?

Het hebben van tandsteen stoort misschien in eerste instantie niet, maar het kan nefaste gevolgen hebben op lange termijn. Het kan leiden tot een slechte adem, ontstoken tandvlees en het kan zelf problemen geven met het bod dat in de mond zit. Eens het is gevormd is het zeer moeilijk om zelf tandsteen te verwijderen. Het zelf proberen kan resulteren in schade aan de tanden of het tandvlees. De ideale manier om tandsteen te verwijderen is dus door naar een tandarts Zoetermeer te gaan. De tandarts Zoetermeer heeft de kennis en de tools om tandsteen te verwijderen. Er zijn heel veel verschillende manieren om tandsteen te verwijderen en onderzoek naar nieuwe en innovatieve methoden is nog steeds aan de gang.

Lees ook  Betekenis van een professioneel dweilsysteem

Hoe kan tandsteen worden voorkomen?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen, dus naast regelmatig naar de tandarts Zoetermeer te gaan om tandsteen te laten verwijderen, is het belangrijk om goede mondhygiëne te hebben. Door regelmatig de tanden te poetsen, wordt tandplak verwijderd voordat het effectief tandsteen kan worden. Daarnaast is flossen ook een goede manier om etensresten te verwijderen voordat de bacteriën problemen kunnen veroorzaken. Wanneer tandsteen toch aanwezig is, wordt er echter best niet te lang gewacht met het verwijderen.

Een gezonde mond zorgt immers voor een stralende lach!

Interessante toepassing van tandsteen

Tandsteen heeft echter wel een zeer interessant wetenschappelijk nut, aangezien het wordt gebruikt om te achterhalen wat mensen doorheen de geschiedenis aten. Het poetsen van tanden is immers maar een relatief recent fenomeen, waardoor tandsteen vroeger veel vaker voorkwam. Tandsteen bestaat immers uit verschillende lagen en elke laag houdt genetische informatie vast van wat er gegeten werd. Door dit te analyseren, kunnen wetenschappers achterhalen wat voor voedsel werd gegeten.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)