Betekenis van portret

school fotografie
Avatar foto
Waldo Taekema
6 januari 2022

Simpel uitgelegd is een portret een afbeelding van een gezicht, vaak in de vorm van een foto, tekening of schilderij. In een portret wordt er gefocust op het gezicht vanaf de buste. Een portret kan bedoeld zijn voor artistieke doelstellingen, maar ook in het kader van wet- en regelgeving. Denk aan een pasfoto op je identiteitskaart tot aan school fotografie, waar iedere leerling wordt gefotografeerd. Als het gaat over portretfotografie, dan wordt het model vaak glimlachend gefotografeerd. Een portret kan een geposeerde foto zijn op een locatie of in een studio, maar het kan ook een niet geposeerde foto zijn waarbij het model onbewust wordt gefotografeerd.

Soorten portretten

Een portret is bedoeld om een beeld te kunnen vormen over hoe een persoon eruitziet en welk gezicht hoort bij een bepaalde naam. De herkenbaarheid van het gezicht staat hierbij centraal. Daarnaast kennen we de zogeheten dubbelportretten, waarbij twee personen worden afgebeeld in portretvorm. Ook kennen we portretten in de vorm van een groepsportret. Denk aan school fotografie, waarbij de verschillende klassen worden gefotografeerd door de fotograaf. Op deze manier weet men welke leerlingen tot een bepaalde klas horen. Als laatste kennen we het zelfportret. Dit zijn portretten die de kunstenaar of fotograaf van zichzelf neemt. De hedendaagse ‘selfie’ is ook een vorm van een zelfportret.

Geschiedenis

Er zijn verschillende soorten fotografie, die allen een andere geschiedenis kennen. Als het gaat over portretfotografie, dan waren de vroegste portretten de zogeheten Fajoemportretten. Dit zijn mummieportretten die in het droge klimaat in een regio in Egypte bewaard zijn gebleven. De bloeiende periode van portretkunst was in de Romeinse beeldhouwwerken. Waar fotografie zoals school fotografie er natuurlijk realistisch uitziet, waren de beeldhouwwerken net zo realistisch. Elke rimpel of wat minder knappe aspecten werden in de bouwwerken uitgelicht. Hoewel dit realisme heel vooruitstrevend was, verloor het portret terrein. Zo werden portretten verheerlijkt, waardoor juist de rimpels werden weggelaten en extra spiermassa werd ‘geproduceerd’.

Lees ook  De betekenis van het getal 3333

Waarom een portret?

Net als de oude Romeinen, worden tegenwoordig portretten verheerlijkt, waardoor ze een slechte weerspiegeling geven van de werkelijkheid. Toch is het goed om eens in de zoveel tijd een portret van jezelf te laten maken. Wil je bijvoorbeeld ergens gaan solliciteren? Dan kun je natuurlijk niet meer die foto van de school fotografie, van jaren geleden, hiervoor gebruiken. Naast dat je het kan gebruiken voor zakelijk gebruik, geeft een portret ook de eerste indruk. Is het een goede weerspiegeling van jou als persoon? Een portretfoto kun je altijd laten maken, voor anderen, maar ook voor jezelf. Wanneer je je bezighoudt met public relations, wil je natuurlijk een goede foto voor op LinkedIn.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)