Betekenis van charmeuse

goedkope trouwjurk
Avatar foto
Waldo Taekema
14 februari 2022

Charmeuse is een lichtgewicht stof geweven met een satijnbinding, waarbij de kettingdraden over drie of meer van de steundraden kruisen.

De voorkant van de stof heeft een satijnen afwerking - glanzend en reflecterend - terwijl de achterkant een matte afwerking heeft.

Het kan gemaakt zijn van zijde of een synthetische lookalike zoals polyester. Zijde charmeuse is duurder en delicaat, maar is zachter en een betere isolator.

Goedkope trouwjurken

Polyester charmeuse is goedkoper en wordt gebruikt in goedkope trouwjurken, is vaak bestand tegen machinewas, maar het ademt niet zo goed als zijde. Charmeuse verschilt van effen satijn doordat charmeuse zachter en lichter is.

De glans en delicate hand maken charmeuse geschikt voor lingerie, vloeiende avondjurken en gedrapeerde blouses.

Bruidsjurken gebruiken soms charmeuse, maar de stof houdt niet goed zijn vorm, dus het wordt niet gebruikt voor volle, uitlopende rokken; de charmeuse heeft de neiging zich vast te klampen en tegen het lichaam aan te hangen. Het is het meest geschikt voor een meer vloeiende, slinky vooringenomen snit, en is te kwetsbaar en dun voor meer op maat gemaakte kleding.

Het gebruik ervan in herenkleding omvat de voering van jassen en broeken, zakdoeken, stropdassen en ondergoed zoals charmeuse boxershorts.

Lees ook  De betekenis van kantoorautomatisering

Het is een van de meer uitdagende stoffen om te naaien en wordt niet aanbevolen voor beginners. De stof is extreem glad en moeilijk te controleren door de naaivoet van een naaimachine. Naden hebben de neiging om te plooien en te trekken; een kleinere steeklengte en fijnere draad kunnen dit minimaliseren, hoewel de ervaring van het riool ook van invloed is op het eindresultaat.

Charmeuse heeft ook de neiging om gaten en vlekken achter te laten waar de stof was vastgemaakt, wat het manipuleren van patroondelen uitdagender maakt. Voor meer gemak bij het naaien, kan een maatproduct worden gespoten voordat het wordt gesneden en uitgewassen nadat het kledingstuk klaar is.

Conclusie

Charmeuse is dus een lichtgewicht stof dat met een satijnbinding is geweven. Het wordt veelal in trouwkledij, nachtjurken en lingerie gebruikt. Voor goedkope trouwjurken wordt katoenen charmeuse gebruikt. Andere materialen zijn polyester en zijde. Zijde is een betere isolator en valt zachter en lichter.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)