Betekenis van karaat goud 

kintsugi
Avatar foto
Waldo Taekema
11 februari 2022

Karaat wordt afgekort weergegeven als K. Heb je 24 karaat goud? Dan heb je zuiver goud. Wat het beste aantal karaat is, hangt af van de toepassing. 24 karaat is het hoogste aantal karaat.  

Hoe puur is zuiver goud? 

Eén karaat is een 24e massadeel zuiver edelmetaal van een massahoeveelheid van een legering. Een legering is een mengsel van verschillende metalen. Zuiver goud is 24 karaat en bevat 99,99% goud. Puur goud is heel zacht en buigzaam. Daarom is het gebruikelijk om goud in een legering te gebruiken. Op die manier is het goud wat harder en minder gevoelig voor slijtage. Het harder maken, zorgt er ook voor dat het goud beter bewerkt kan worden. Het gebruik in een legering zorgt ook voor verschillende gehaltes en verschillende kleuren. Het proces van een legering maken, noemt men ook wel legeren.  

Aantal karaat 

Eén karaat is 4⅙ %(m/m). Dat is dus 4⅙ massaprocent. Er zijn veelvoorkomende zuiverheidsgraden van goud. Zo is er naast de 24 karaat ook bijvoorbeeld 9 karaat, 14 karaat, 18 karaat, 20 karaat, 22 karaat goud. In Nederland zijn 14 karaat, 18 karaat en 22 karaat veel voorkomend. Op basis van dat 4⅙ %(m/m) één karaat goud is, valt het volgende af te leiden: 

  • 8 karaat bestaat uit 33,3% zuiver goud. 
  • 9 karaat bestaat uit 33,75% zuiver goud. 
  • 14 karaat bestaat uit 58,5% zuiver goud. 
  • 18 karaat bestaat uit 75,0% zuiver goud. 
  • 20 karaat bestaat uit 83,3% zuiver goud. 
  • 22 karaat bestaat uit 91,6% zuiver goud. 
Lees ook  De betekenis van een brandwerende afdichting

Eigenschappen op basis van het aantal karaat 

Goud zorgt voor een warme kleur. Natuurlijk hebben de andere metalen in een legering ook invloed, maar over het algemeen kun je zeggen dat hoe meer karaat, hoe warmer de kleur is. Bij een 9 karaat zie je dat de kleur minder geel is. Bij 14 en 18 karaat heb je nog steeds een hele warme kleur. Het is niet zo dat 24 karaat goud het beste goud is. Dit goud is namelijk eigenlijk gewoon te zacht om er een sieraad van te maken. Bij kintsugi kan wel 24 karaat goud gebruikt worden. Kintsugi is een Japanse kunstvorm waarbij bijvoorbeeld een in scherven gevallen vaas met poedervormig goud verlijmd wordt. 

Bladgoud 

Bladgoud bestaat uit 24 karaat goud. Het wordt soms ter decoratie gebruikt op bijvoorbeeld een luxueuze taart. Er is ook een alcoholische drank met bladgoud. Deze drank heeft de naam Goldstrike (Gold Strike). Het is een Nederlands goudhoudende kaneellikeur met een alcoholpercentage van 50%. Het bladgoud verwerkt in eten kan geconsumeerd worden. 

Heb je deze blog gelezen en ben je geïnteresseerd in onze andere blogs? Lees dan eens onze blog over “de betekenis van witgoed"

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)