Betekenis van gft-afval

container huren Leiden
Avatar foto
Waldo Taekema
13 maart 2022

We hebben het allemaal thuis: gft-afval. Thuis hebben we er een speciale, mooie groene bak voor! Fijn voor in de winter, iets minder leuk in de zomer. Dit afval hebben we thuis allemaal, maar wat is gft-afval nou precies? De betekenis van gft-afval is groente-, fruit- en tuinafval, oftewel gft! De bak is geschikt voor resten van fruit zoals het klokhuis van een appel die je niet kunt eten, sinaasappelschillen en meer stukken fruit dat overblijft. Delen van groente zoals het groen van de wortel, aardappelschillen en nog meer niet-eetbare stukken van groente. Tuinafval hoort er ook bij. Dan hebben we het vooral over gemaaid gras, bladeren en misschien wel kleine stukken heg. Je zou er ook resten van vlees- en visgerechten kunnen bijgooien. Alleen moet je hierbij oppassen in de zomer zoals ik al omschreef, dit kan gaan stinken en je hebt dan kans op maden.

Een container huren voor gft-afval?

Het zou best kunnen dat je de tuin aan het renoveren bent. Je wilt misschien wel bepaalde bomen of struiken weghalen, en dit past dan niet in die mooie groene kliko! Het is dan vervelend om met die stukken boom in je auto op en neer naar het stort te rijden, je kunt het jezelf makkelijker maken. Je zou bijvoorbeeld bij container huren Leiden een container kunnen huren voor al dit te groot gft-afval. Je besteld de container en de volgende dag kan hij al bij je op de stoep staan, of ja, er naast! De container kan er zo lang staan als je nodig hebt, en dan wanneer je klaar bent komt container huren Leiden de container weer ophalen. Als je bezig bent met bewerken van je tuin, kom je waarschijnlijk wel allerlei ongemakken tegen. Houdt er dus rekening mee dat hier genoeg afval vandaan komt.

Lees ook  Betekenis van lastige plekken schoonmaken

Lees ook Betekenis van klein chemisch afval

container huren Leiden

Wat gebeurt er met jou gft-afval?

In de jaren negentig bestond het afval van het gemiddeld Nederlands huishouden de helft uit gft-afval, en sinds 1994 moeten gemeenten in Nederland het gft-afval gescheiden inzamelen en verwerken tot compost. Door dit hoeft er minder afval verbrand of gestort worden. Zo is er ook minder schade aan het milieu, dus dit is best goed bedacht! Je zou er zelf ook compost van kunnen maken en een eigen moestuin beginnen, dan hoef je uiteindelijk geen groente en fruit meer te kopen, én hoef je geen gft-afvalbak meer. Twee vliegen in één klap, of zal ik zeggen, twee maden?

Meer over het milieu weten? Lees dan de betekenis van entomoloog.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)