De betekenis van gerecycled papier

Gerecycled papier
Avatar foto
Waldo Taekema
19 december 2023

Papier is iets wat we dagelijks veel gebruiken. We schrijven erop of verpakken dingen erin. Maar heb je je ooit afgevraagd waar al dat papier vandaan komt en hoe het onze planeet beïnvloedt? In deze blog delen de betekenis van gerecycled papier en hoe het ons een bijdrage levert aan een duurzame toekomst.

Definitie van gerecycled papier

Gerecycled papier is papier dat opnieuw wordt gemaakt uit oud papier dat is gebruikt. Denk aan oude kranten, tijdschriften, kartonnen dozen en zelfs dat vel papier waar je per ongeluk op hebt gekrabbeld. In plaats van nieuwe bomen te kappen voor nieuw papier, hergebruiken we dit nemen dit oude papier en maken we er iets nieuws van. Dat is namelijk beter voor de bomen en onze planeet!  

Waarom kiezen voor gerecycled papier?

Om papier te maken worden er bomen gekapt. Duurzaam papier gebruikt oude papiervezels, dus er is minder behoefte aan het kappen van bomen. Dat helpt onze bossen en de leefomgeving van veel dieren intact te houden.

Minder afval: Het oude papier dat niet goed wordt gerecycled belandt vaak stortplaatsen als het niet correct wordt gerecycled. Duurzaam papier vermindert daarom de hoeveelheid papier en houtafval die we produceren omdat het wordt hergebruikt.

Energiebesparing: Het produceren van gerecycled papier vereist over het algemeen minder energie dan het maken van nieuw papier uit verse houtvezels. Dit draagt bij aan een vermindering van de uitstoot van broeikasgassen

reduce, reuse, recycle

Waar vind je gerecycled papier?

Gerecycled papier is overal om ons heen. Je kunt het vinden in kantoorbenodigdheden, toiletrollen, kranten, tijdschriften en nog veel meer. Let op papierproducten met certificeringen zoals het Forest Stewardship Council (FSC) of het Recycled Content Label. Deze labels geven aan dat het papier afkomstig is van duurzame bronnen of gedeeltelijk is gemaakt van gerecyclede materialen. Vermeldingen zoals "100% gerecycled" of zijn ook goede indicatoren van duurzaam papiergebruik.

Lees ook  De betekenis van eerlijke producten

Wat kan jij doen?

Je kunt helpen door gerecycled papier te gebruiken als je kunt. Koop bijvoorbeeld kantoorpapier met het recyclingsymbool erop. Zorg er ook voor dat je oud papier correct recycleert. Plaats het in de recyclebak in plaats van in de prullenbak. Je kunt ook het oud papier laten ophalen in bijvoorbeeld Roermond, waarin je alle papierafval kunt weggooien. Deze containers worden zelf door de verhuurder opgehaald en op de juiste manier gerecycled.

Wil je je eigen papierverbruik minimaliseren? Overweeg dan om meer digitaal te werken en informatie op elektronische apparaten op te slaan. Dit vermindert de behoefte aan papier in de eerste plaats.

papier

Goed voor onze planeet en voor ons

Papier dat gerecycled is, is niet alleen goed voor de aarde, maar ook goed voor ons. Het helpt onze bomen en bossen te behouden. Daarnaast helpt het bij het verminderen afval en besparen we water en energie. Dus laten we samen blijven kiezen voor gerecycled papier en bijdrage aan een groenere en schonere wereld.

Meer blogs lezen? Lees dan De betekenis van eerlijke producten

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)