Betekenis van een versnellingsbak

verhuisbus huren Maastricht
Avatar foto
Waldo Taekema
26 februari 2022

Elk geautomatiseerd voertuig heeft meerdere onderdelen. Zo zijn er de remmen, een mechanisme om mee te sturen, een uitlaat, een motor, maar ook een versnellingsbak. De eerste kennismaking die de meesten van ons hebben met versnellingen hebben zijn op een fiets. Als je op die fiets naar een hogere versnelling schakelt dan moet je ineens zwaarder trappen, maar daardoor kun je wel een hogere snelheid maken. De kracht die je in het fietsen stopt wordt steeds meer en de kracht die de fiets omzet in snelheid dus ook. Bij een auto zie je eigenlijk ditzelfde principe gebeuren, maar dan in de versnellingsbak.

Versnellingsbak

Als jij harder wilt kunnen rijden zonder dat je de auto kapot maakt, dan moet je hem telkens in een hogere versnelling zetten. Hierbij begin je normaal bij je vertrek in de eerste versnelling en eindig je op een snelheid van ongeveer 100 tot 160 kilometer per uur, in de vijfde of zelfs zesde versnelling. Net zoals bij een fiets werkt het met een auto ook met tandwielen. In je versnellingsbak zitten meerdere tandwielen die bepalen hoeveel kracht je kunt omzetten naar snelheid. Als je het koppelingspedaal van een auto indrukt haal je eigenlijk de overgang naar het tandwiel los. Wanneer je daarna schakelt naar een andere versnelling (een ander tandwiel dus) maak je hem weer aan elkaar vast. Zo staat de auto na deze handeling in een andere versnelling.

verhuisbus huren Maastricht
Lees ook  Betekenis van tekenfilm 

Koppelomvormer

Een auto met automatische versnellingsbak vraagt je niet om te koppelen. Je hoeft hierbij alleen maar gas te geven en/of te remmen. Dit kan dankzij de koppelomvormer. De koppelomvormer is een extra stuk in je versnellingsbak die het koppelpedaal vervangt. In combinatie met sensoren die opmerken wanneer het tijd is voor de volgende versnelling hoef jij niets meer te doen om in de juiste versnelling te zitten.

Verhuisbus huren Maastricht

Je komt voertuigen met een versnellingsbak overal tegen. Wil je echter bijvoorbeeld een verhuisbus huren in Maastricht, dan moet je wel aangeven wat voor soort bus je wilt (automaat of niet). Je mag, ga je een verhuisbus huren in Maastricht, ook niet zomaar in een normale bus rijden als je alleen maar een rijbewijs hebt gehaald voor een automaat. Je mag hiermee echt alleen maar voertuigen met automatische versnellingsbak besturen. Om je rijbewijs te halen kan dit alles makkelijker maken, maar het nadeel is dat je daarna niet in iemand anders hun auto kan rijden.

Reparatie

Omdat een versnellingsbak zo ingewikkeld is, kan het verstandig zijn om deze niet zelf proberen te repareren wanneer er iets stuk is. Voor mensen die niet hebben geleerd of veel ervaring hebben met auto’s kan dit soort werk beter aan experts worden overgelaten. Zo weet je zeker dat er niet nog meer kapot gaat en de auto het snel weer doet.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)