Betekenis van chiptuning

chiptuning
Avatar foto
Waldo Taekema
28 februari 2022

Auto’s zijn een groot onderdeel van de gemiddelde wereldburger. Ze brengen je naar de juiste plek toe, ze zorgen voor een zekere veiligheid en voor sommige mensen zijn ze ook een zeker symbool van status. Hoewel de meeste auto’s de markt opkomen en blijven zoals ze geproduceerd zijn, kunnen in principe alle onderdelen die in of op een auto zitten worden aangepast. Dit is ook iets waar het begrip chiptuning over gaat. Over het veranderen aan iets aan je auto.

Spoilers en pimpen

De meer bekende bezigheid om met je auto te doen is pimpen. Dit komt onder andere doordat wij het programma uit Amerika te zien hebben gekregen genaamd Pimp My Ride, vroeger te zien op MTV. In dit programma werden (volgens een script) een aantal gelukkige mensen uitgekozen om hun half kapotte auto op te laten knappen. Dit werd vervolgens gedaan met een exorbitante hoeveelheid aan luxe en opvallendheid. Zo was je grijze roestbak opeens een paars-groene cabrio met een DJ-set achterin de kofferbak, want ja de deelnemer was DJ. Ook niet te vergeten, in elke stoel moest een LCD schermpje worden ingebouwd. Pimpen heeft in die zin betrekking op alles dat het uiterlijk van de auto aan gaat. Denk hierbij aan de bekleding van stoelen, aan de wieldoppen, aan de uitlaat, spoilers, en zelfs de zijspiegels van een auto.

chiptuning

Chiptuning

Lees ook  Betekenis van een versnellingsbak

Chiptuning daarentegen gaat niet over de buitenkant en het algemene uiterlijk, maar over de binnenkant. Als je een auto uit de fabriek krijgt dan hebben ze in de fabriek ook software toegepast. Deze software kan van alles regelen. Bij een Tesla gaat het zover dat de auto in principe zelf kan rijden met tal van sensoren en beslissingen, maar er zijn in simpelere auto’s ook dingen te vinden. Zo wordt er met de programmering bepaald hoeveel vermogen er uit het motorblok wordt getrokken. Dit zijn dingen die je met chiptuning kunt aanpassen. Chiptuning is dan ook letterlijk te vertalen naar een computerchip afstellen.

Problemen

Eén van de grootste problemen met chiptuning is dat de garantie komt te vervallen indien de chipituning software niet is goedgekeurd of van de fabrikant zelf komt. Daarnaast heb je in modernere auto’s er problemen mee, vooral in de experimentele modellen zoals die van Tesla, dat er regelmatig een update plaats kan vinden. Met deze updates zou je het chiptuning proces mogelijk opnieuw moeten doen, of in het ergste geval wordt alles dat met chiptuning is gedaan overgeschreven. Dat is niet handig als in die updates belangrijke oplossingen voor problemen worden meegebracht.

Voordelen

Het kan echter ook zo zijn dat je niet alleen het vermogen van een auto verbeterd, maar daardoor ook het verbruik. Chiptuning kan uiteindelijk dus eventueel voordelig zijn voor de portemonnee en daar specifiek voor worden gebruikt.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)