Betekenis van een pergola

veranda
Avatar foto
Waldo Taekema
24 februari 2022

Een buitenconstructie die bestaat uit kolommen die een dak rooster van balken en spanten ondersteunen, heet een pergola. Dit dak rooster kan open of afgedekt worden gelaten om een ​​gebied te creëren dat beschut is tegen de elementen. Pergola's kunnen vrijstaand zijn of aan een huis vastgemaakt.

Om de betekenis van 'pergola' beter te begrijpen, is het handig om het te vergelijken en te contrasteren met andere buitenstructuren waarmee het soms wordt geassocieerd, waaronder:

  • Priëlen
  • Tuinhuisjes
  • Trellissen
  • Rooster/tralie
  • Carports
  • Veranda

Verwar een pergola niet met een prieel

Het kan verwarrend zijn want een prieel lijkt erg op een pergola, maar er zijn verschillen tussen de twee. Als we naar de verfijning kijken, kan het volgende onderscheid worden gemaakt:

Tuin priëlen zijn relatief eenvoudige constructies. Het zijn geen architectonische hoogstandjes zoals gemetselde kolommen. Priëlen zijn ook relaties kleine constructies, vaak met gebogen bogen aan de bovenkant. Pergola's daarentegen zijn doorgaans grotere constructies, vaak in elke dimensie (hoogte, breedte en lengte). Hun toppen zijn vaker plat. Traditioneel pergola ontwerp grijpt terug op grote gemetselde pergola's uit de Italiaanse Renaissance. Maar de term 'pergola' wordt nu losser gebruikt en omvat houten constructies. Pergola's worden vaak aan huizen bevestigd, zodat ze een buitenruimte vormen die in wezen dient als een verlengstuk van de binnenkamers van een huis.

Lees ook  Betekenis van digitale tachograaf

Trellissen

Een trellis is een rooster van kruisende latten waarmee klimplanten kunnen worden ondersteund. Trellissen worden vaak gebruikt in parken en tuinen. Maar ook in de fruitteelt en wijnbouw komen ze voor. Trellissen worden niet alleen van houten latten gemaakt maar ook van bamboestokken, omgezaagd natuurhout, draadwerk en metaal.

Veranda

Ook kan men verward raken tussen een pergola of een veranda. Een veranda is een constructie die eigenlijk altijd aan één zijde van je woning wordt gemonteerd. Dit gebeurt vaak aan de achterkant of voorkant van het huis. En pergola kan in principe overal worden gezet, denk aan over een jacuzzi, over het terras of in een mooi hoekje van de tuin.

Carport

Een carport is eigenlijk een pergola voor de auto. De structuur komt namelijk sterk overeen met een pergola. Alleen wordt een pergola gebruikt om onder te zitten of als verlenging van je huis en een carport is er om je auto of auto’s veilig onder te stallen.

Conclusie

Er zijn dus veel verschillen tussen bovengenoemde buitenstructuren, al is een carport wel te verwarren met een pergola, alleen is de plaatsing het verschil tussen deze twee. Trellissen en roosters zijn er voor de planten en priëlen kunnen ook gebruikt worden om klimplanten in op te binden. Dit kan tevens ook bij een pergola, al is dit niet het enige doel van deze constructie. Een veranda of pergola is ideaal om in een zitplaats te creëren in de tuin of aan het huis.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)