Betekenis van geïmpregneerd hout 

vloerbescherming
Avatar foto
Waldo Taekema
28 februari 2022

De term geïmpregneerd wordt vaak gebruikt bij hout. Wat er precies bedoeld wordt met impregneren is dat materiaal doordringt wordt met een andere stof. In dit geval gaat het om hout dat geïmpregneerd is met een bepaalde stof. 

Methode 

Meestal wordt er onder druk gewerkt voor het impregneren van hout. Dat doet men door gesloten vaten onder druk te brengen. In dit vat voegt men vervolgens in een vacuüm het impregneermiddel aan toe. Het voordeel van deze methode is dat de verspreiding vrij egaal is en dat er een grote en diepe impregnatie kan plaatsvinden. Nog een voordeel is dat dit grootschalig toepasbaar is. Dat zorgt natuurlijk ervoor dat als je maar voldoende afnemers hebt, je er genoeg aan kunt verdienen. 

Er zijn meerdere methoden, maar de hierboven beschreven methode is veruit de meest toegepaste methode voor het impregneren van hout. Het wordt dan ook wereldwijd gedaan. 

Doel van impregneren 

Impregneren gebeurt met verschillende materialen. Vaak doet men dit om één of meerdere van de volgende doelen: 

  • Waterafstotend maken. 
  • Schimmelwerend maken. 
  • Graffiti werend maken. 
  • Waterbestendig maken. 
  • Brandvertragend maken. 

Het doel is dus om handige extra eigenschappen mee te geven. Bij hout impregneren gaat het vaak om het impregneren met als doel om het hout langer mee te laten gaan. Denk bijvoorbeeld aan imrpregeneren van een houten vloer voor extra vloerbescherming. Daarom noemt men geïmpregneerd hout ook wel verduurzaamd hout. Je ziet vaak dat het bij hout daarom gaat om het beschermen tegen aantasting door bijvoorbeeld schimmel, ongedierte, bacteriën en het weer. 

Lees ook  Betekenis van plaagdieren
vloerbescherming-2

Levensduur 

Zoals te zien is, is vooral het verlengen van de levensduur van het hout een goede reden om hout te impregneren. Als je hout impregneert dan blijft het zeker zo'n 10 tot 15 jaar voldoende goed. Natuurlijk is dat wel afhankelijk van de houtsoort en de vochtbelasting. Dit laatste is ook de reden dat er vaak betonnen palen worden gebruikt bij een houten schutting. Het beton voorkomt namelijk dat de schutting snel gaat rotten door het vocht uit de grond. Als een schutting dicht bij een weg is waar vaak sprake is van aquaplanning, kun je ook extra invloed van vocht verwachten.

Geschiedenis 

Men begon naar oplossingen te zoeken voor hout door insectenvraat en rot. Daarvoor gebruikte men eerst oplossingen zoals het besmeren van hout met beschermende middelen. Het was een weg van vallen en opstaan, die zijn vruchten heeft afgeworpen. 

De ontwikkeling van het beschermen van hout nam een vogelvlucht tijdens die industriële revolutie in het begin van de 19e eeuw. Toen was er een enorm vraag naar onder andere spoorbielzen en telefoonpalen. Het impregneren kwam vervolgens echt op gang toen er in 1830 en 1840 chemicaliën werden ontwikkeld om te impregneren. Daarna zijn er verschillende methoden ontwikkeld voor houtbehandeling. 

Douglas of grenen 

Het soort hout heeft ook invloed op het effect van impregneren. Als je wil impregneren dan is grenen bijvoorbeeld net iets beter te impregneren dan Douglas hout. Alleen grenen hout bevat weer meer spinthout en Douglas hout. Dit zorgt ervoor dat grenen hout zonder impregneren minder duurzaam is dan Douglas hout. 

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)