Betekenis van een oplegger

afdak bouwen
Avatar foto
Waldo Taekema
22 september 2022

Een oplegger is ongeveer hetzelfde als een trailer. Het is een aanhangwagen die geen vooras heeft en dus voor een groot deel van het gewicht dat wordt gedragen op het voertuig ervoor leunt. Het voertuig voor de oplegger wordt ook wel een trekker genoemd. De combinatie van een trekker en deze aanhangwagen wordt gedefinieerd als een vrachtwagencombinatie. Je mag rijden met een oplegger wanneer je een rijbewijs C en C1 hebt. In deze blog gaan we meer vertellen over een oplegger, de verschillende soorten opleggers en alle vragen die daarbij komen kijken.

Hoe kun je een oplegger herkennen?

Een oplegger is vaak te herkennen aan twee reflecterende lengtedriehoeken, die vaak aan de achterzijde zitten. Deze lengtedriehoeken zorgen ervoor dat deze aanhangwagen voor al het verkeer beter zichtbaar is. Hierdoor kan de lengte van de vrachtwagen makkelijker worden ingeschat. Ook kan er een geel rechthoekig markeringsbord aan de achterkant van de vrachtwagen zichtbaar zijn. Een oplegger wordt vaak gebruikt voor het vervoeren van grote en zware producten of voorwerpen. Het wordt dan wel eens ingezet voor een afdak bouwen. Een aanlegger staat erom bekend dat het een zwaar gewicht kan dragen, hoeveel is echter afhankelijk van de soort aanlegger die je hebt. Hier zullen we hieronder verder op ingaan.

De verschillende soorten opleggers

Een voorbeeld van dit soort aanhangwagen, is de schuifzeiloplegger, ook wel door chauffeurs omschreven als een tautliner. Deze aanlegger heeft geen vaste wanden, hij bestaat uit in een zeil die ervoor zorgt dat er makkelijk kan worden in- en uitgeladen. Een andere soort aanhangwagen is de kipper. Deze oplegger wordt voornamelijk gebruikt bij het vervoeren, laden en lossen van goederen zoals grind, grond en zand. Bij deze goederen wordt er gebruik gemaakt van een kiepsysteem die ervoor zorgt dat het laden en lossen ervan makkelijk verloopt. Een dieplader is een aanhangwagen die wordt gebruikt voor hoge en ondeelbare voorwerpen.

Lees ook  Betekenis van E-fulfilment 

Deze zijn voornamelijk zwaar transport, voorbeelden hiervan zijn machines en grote installaties. Zulke diepladers hebben een lage laadvoer die in de breedte en lengte te verschuiven zijn. Een laatste voorbeeld van een oplegger is een met een kraan, die zoals vanzelfsprekend over een kraan bezit. Zo’n oplegger met kraan wordt voornamelijk gebruikt voor het vervoeren van bestratingsmaterialen zoals stenen.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)