Betekenis van verschillende soorten rijbewijzen

rijschool den bosch
Avatar foto
Waldo Taekema
22 maart 2022

Op je rijbewijs zie je een heel rijtje met allemaal letters. Waarschijnlijk weet je al dat deze voor een soort rijbewijs staan. Wij leggen je nog eens even uit welke letters waarvoor staan. 

A(M)-rijbewijs

Binnen de ‘A’ categorie heb je twee soorten rijbewijzen: het AM- rijbewijs en het A1 en A2 rijbewijs. Het AM rijbewijs kun je als eerste halen. Dit is namelijk een scooterrijbewijs. Heb je je autorijbewijs al? Dan hoef je je scooterrijbewijs niet ook nog eens te halen. A1 en A2 staan voor motorrijbewijzen. Ook wanneer je deze hebt, mag je meteen scooter rijden.

B- rijbewijs

Vanaf de letter B kom je bij de autorijbewijzen, maar ook hier kun je een paar dingen onderscheiden. Wanneer je zogezegd opgaat voor je autorijbewijs, haal je het B-rijbewijs bij een rijschool in Den Bosch. In sommige gevallen moet je opgaan voor een BE of B+ rijbewijs met Code 96, bijvoorbeeld wanneer je rijdt met een aanhanger die meer weegt dan 750 kilo en het totaalgewicht van aanhanger en auto meer is dan 3500 kilo. Mocht je verder niks willen doen met voertuigen besturen, dan hoef je eigenlijk alleen rekening te houden met een B-rijbewijs.

C-rijbewijs

In sommige gevallen is een BE of B+ rijbewijs ook niet genoeg. In dat geval praat je eigenlijk al over een vrachtwagenrijbewijs halen bij een rijschool in Den Bosch. Binnen het C-rijbewijs zijn er ook nog verschillen. Het C-rijbewijs is bestemd voor het rijden in een vrachtwagen met een gewicht tot 3500 kilo. Een C1-rijbewijs moet je halen wanner je rijdt met een vrachtwagen of camper tussen de 3500 en 7000 kilogram. Daarnaast is er ook nog een CE-rijbewijs voor chauffeurs met een vrachtwagen én aanhanger.

Lees ook  Betekenis van het nieuwe rijden

D-rijbwijs

De rijbewijzen die onder de ‘D’ vallen, kun je het best zien als busrijbewijzen. Je kunt in deze categorie een rijbewijs halen voor een kleine bus (voor vervoer van zo’n 8 tot 16 personen), voor een ‘gewone’ bus. Ook bij de D-rijbewijzen kun je een speciaal rijbewijs halen voor het rijden met een aanhanger. Wil je dit rijbewijs verlengen, moet je altijd een medische verklaring kunnen overleggen door een medische keuring te ondergaan.

T-rijbewijs

Dit is het trekkerrijbewijs waarvoor je moet lessen bij een rijschool in Den Bosch. Dit rijbewijs kun je halen vanaf je 16e jaar. Ga je op voor je autorijbewijs? Dan krijg je dit rijbewijs automatisch bijgeschreven.

Van plan om een van deze rijbewijzen te gebruiken om naar een hotel te gaan? Bekijk dan onze blog over de betekenis van een junior suite!

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)