Betekenis van een A4 envelop 

a4-envelop
Avatar foto
Waldo Taekema
27 februari 2022

Onder een envelop verstaan we het omhulsel van bijvoorbeeld een wenskaart of brief. Men noemt een envelop ook wel een enveloppe, omslag of briefomslag. Vroeger noemde men een envelop ook wel een couvert. Een A4 envelop is een envelop in het A4 formaat. 

Geschiedenis envelop 

Het woord envelop komt vanuit Frankrijk. Het is afgeleid van het woord enveloppe, dat betekent omsluiten of omhullen. Helemaal vroeger, 2.000 jaar voor Christus, werd er allerlei materiaal gebruikt als envelop. Zo werden bijvoorbeeld dierenhuiden, papyrus en kleiblokken gebruikt als envelop. Het diende twee doelen. Ten eerste zorgde de envelop voor bescherming. Ten tweede zorgde de envelop ervoor dat alleen de geadresseerde de brief ging lezen. Natuurlijk is dat laatste geen 100% waterdicht verhaal, maar men was rond de 17e eeuw in Nederland wel zeer creatief om te voorkomen dat iemand de brief ging lezen. Men zorgde bijvoorbeeld voor een bepaalde manier van vouwen of verzegelen die alleen bekend was bij de verzender en de geadresseerde. Als iemand het dan ging lezen, was de kans groot dat de geadresseerde dat zag aan de staat van de envelop. 

lees ook De betekenis van kantoorautomatisering

envelop-a4

De eerste enveloppen in de handel zijn van de Brit Bewer. Hij zorgde voor de eerste enveloppen voor de verkoop in 1835. Enveloppen hadden niet zoals nu allerlei standaardafmetingen. Dat begon pas aan het eind van de 19 eeuw. Dat kwam doordat met de ontwikkeling van het papier in de 19 eeuw ook de envelop meer voor iedereen werd.  

Algemeen 

De voorzijde van een envelop gebruikt men om informatie van de afzender te vermelden die nodig is om de brief op de plek van bestemming te krijgen. Normaal schrijft of print men hier de gegevens van de geadresseerde: 

  • De naam 
  • De straatnaam en het huisnummer 
  • De postcode en de plaatsnaam  
Lees ook  De betekenis van Return to Player RTP

Het is ook mogelijk om op de achterzijde de gegevens van de afzender te vermelden. Dit is om, als er iets niet goed gaat met de verzending, de brief terug kan naar de verzender. Dit wordt echter niet meer zo vaak gedaan.  

Voor het frankeren van de brief plakt men meestal één of meer postzegels in de rechterbovenhoek op de voorzijde van een envelop. Soms wordt er gebruik gemaakt van een stempel van een frankeermachine. 

A4 formaat 

Het A4 formaat is in Europa, maar ook in Japan het meest gebruikte papierformaat. Het is het formaat dat gebruikt wordt als standaard printpapier: 210 mm bij 297 mm. A4 hoort bij de A-standaard. Een vel A0-papier heeft een oppervlakte van 1 vierkante meter met een verhouding van 2:1. De 4 van de A4 geeft aan dat dit het formaat is van een vel A0-papier, maar dan vier keer gehalveerd. 

A4 envelop formaat 

In een A4 envelop past een vel papier van A4 formaat. Er zijn diverse A4 enveloppen zoals bijvoorbeeld met luchtkussentjes tegen beschadiging, maar ook bijvoorbeeld A4 enveloppen met een doorkijkvenster. Die luchtkussentjes staan ook wel bekend als het zogenaamde noppenfolie.

 Een A4 envelop (EA4) is 220 mm x 312 mm. Voor het opsturen van officiële documenten of A4 stukken gebruikt men zogenaamde akte-enveloppen. Qua formaat kan een A4 envelop een acte –enveloppe zijn. Alleen niet elke acte-envelop is een A4-envelop. De afmetingen van een acte envelop variëren van 150 x 235 mm tot 230 x 350 mm. Er zijn in het totaal twaalf verschillende afmetingen. Een acte-enveloppe is lang en smal en heeft aan de korte kant de zak-sluiting. De sluiting van een akte enveloppe was vroeger ook in andere uitvoeringen verkrijgbaar: met een koperen sluiting of met een koordsluiting. 

Bekijk ok De betekenis van bode

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)