Betekenis van microvezel 

werktrui
Avatar foto
Waldo Taekema
28 februari 2022

Microvezel is een synthetische vezel, gemaakt van een polyester en polyamide. Het zijn hele kleine vezels, kleiner dan 1 denier. Ter vergelijking: een mensenhaar heeft een denier van 20. Het voordeel van een laag denier is dat het materiaal dan minder schuurt. 

Over microvezel 

De vezels van een microvezel zijn traanvormig. Ook vergeleken met een zijdedraad is een microvezel nog veel kleiner. Een zijdedraad is namelijk 8 denier, terwijl een microvezel 0,01 tot 0,7 denier is. Het heeft een diameter van minder dan 10 micrometer. 

Toepassing 

Microvezel maakt men met een mix van polyamide en polyester. Polyamide is een bijproduct van nylon. Meestal gaat het daarbij om 10% of 30% polyamide. Soms wordt microvezel verwerkt in een werktrui. Dit kan als het moet gaan om waterafstotende kleding. Als men microvezels plat weeft zijn ze namelijk waterafstotend. Deze platgeslagen microvezels worden ook gebruikt voor bijvoorbeeld horlogebandjes. Platgeslagen microvezels zijn dan weer niet geschikt voor het schoonmaken. Als je microvezels wil voor schoonmaakdoekjes dan heb je zogenaamde gesplitte microvezels nodig. Deze nemen namelijk meer vocht op. 

werktrui-2

Maken van gesplitte microvezels 

Voor het maken van microvezels scheidt men de polyester vezels van de polyamide vezels. Daardoor krijg je namelijk een groter oppervlakte. Er ontstaat immers extra ruimte tussen de polyester en polyamide vezels. Dit zorgt er dan weer voor dat bijvoorbeeld dat je met een schoonmaakdoek veel meer vocht kunt opnemen. Die extra ruimte zorgt er ook nog eens voor het materiaal makkelijk stof en viezigheid kan verzamelen. 

Lees ook  Betekenis van haute couture

Eigenschappen microvezels 

Microvezels hebben hele mooie eigenschappen. Ze zijn ten eerste namelijk super absorberend. Als je dus bijvoorbeeld met levensmiddelen werkt in een restaurant, is al het vuil snel en makkelijk van tafel opgenomen door de de microvezels van het doek. Een microvezel doek kan soms wel 7 keer het eigen gewicht aan water absorberen, dus het is ook zeer geschikt als materiaal voor een mop. 

Het schuurt niet 

Doordat het materiaal niet schuurt, in tegenstelling tot vele andere materialen, zorgt dit echt voor een voorsprong. Zo hoef je namelijk niet zo snel bang te zijn voor beschadigen van het materiaal dat je schoon wil maken. Het laat zelfs een laklaag in de originele staat. 

Meer dan schoon en fris 

Een mooi extraatje is dat doekjes met microvezel vaak ook ziekteverwekkers, virussen en bacteriën oppakt, tot ze uitgewassen worden in een wasmachine. Dit zorgt er dan ook voor dat het niet alleen ideaal is voor thuis, maar ook voor in bijvoorbeeld een ziekenhuis of bij kraamzorg. Katoenen doeken vegen voornamelijk alleen maar stof af, die zijn dus niet geschikt voor deze benoemde omgevingen. 

Opletten 

Er zijn vooral veel voordelen te ontdekken over microvezels. Er is echter nog wel iets waar je op moet letten. Hoewel je zoals al aangegeven een microvezeldoek prima kunt wassen, wordt wasverzachter ontraden. Dit schijnt namelijk een slechte invloed te hebben op de werking van het microvezeldoek. 

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)