De betekenis van buitenspel

vlaggen buitenspel
Avatar foto
Waldo Taekema
11 juli 2024

Buitenspel is de meest besproken regel bij voetbal. Voor een leek is deze regel dan ook vaak moeilijk te begrijpen. In dit artikel wordt de definitie en het doel van de spelregel nader toegelicht.

Definitie van buitenspel

Een speler staat in buitenspelpositie als deze zich dichter bij de achterlijn van de tegenstander bevindt dan de bal en de voorlaatste tegenstander. Dit geldt niet wanneer de speler zich op zijn speelhelft bevindt.

Bovenstaande definitie klinkt misschien nog steeds erg verwarrend. Maar de spelregel is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Buitenspel is een overtreding tijdens voetbal. Op een eenvoudige manier uitgelegd, betekent buitenspel dat je dichter bij de doellijn van de tegenstander staat dan zowel de bal als de voorlaatste speler van de tegenstander. De laatste speler van de tegenstander is altijd de doelman (de keeper). Om zeker te zijn dat je niet buitenspel staat, moet er dus altijd minimaal één verdediger tussen jou en de keeper staan wanneer je de bal krijgt aangespeeld.

Wat is het doel van buitenspel?

Het doel van de buitenspelregel is om te voorkomen dat aanvallers voortdurend dicht bij het doel van de tegenstander blijven hangen in een poging om gemakkelijk doelpunten te scoren. Deze regel bevordert strategisch spel en zorgt ervoor dat aanvallers moeten samenwerken en zich door de verdediging van de tegenstander moeten werken in plaats van alleen maar te wachten op een gemakkelijke kans om te scoren.

Wanneer ben je actief buitenspel?

Het enkele feit dat een speler zich in een buitenspelpositie bevindt, betekent niet automatisch dat hij buitenspel staat. Een speler is pas actief buitenspel als hij, naar het oordeel van de scheidsrechter, actief betrokken is bij het spel. Actief betrokken zijn bij het spel kan onder meer betekenen:

  • Ingrijpen in het spel: door de bal te spelen of te raken.
  • Een tegenstander beïnvloeden: bijvoorbeeld door het zicht van de keeper te blokkeren of door een verdediger af te leiden.
  • Voordeel halen uit de positie: zoals profiteren van een bal die terugkaatst van een doelpaal of een tegenstander.
Scheidsrechter voetbal

Uitzonderingen

Er zijn ook momenten waarop de buitenspelregel niet van toepassing is, zelfs als een speler zich in een buitenspelpositie bevindt:

  • Doeltrap: een speler kan de bal ontvangen vanuit een doeltrap zonder buitenspel te staan;
  • Inworp: net als bij een doeltrap, is een speler niet buitenspel wanneer hij de bal ontvangt vanuit een inworp;
  • Hoekschop: bij een hoekschop kan een speler de bal ontvangen zonder buitenspel te staan.
Lees ook  Betekenis van de Spaanse keuken

Gevolgen van buitenspel

Wanneer een speler buitenspel staat en actief betrokken is bij het spel, krijgt het verdedigende team een indirecte vrije trap vanaf de plaats waar de overtreding is gemaakt. Dit betekent dat de bal eerst moet worden aangeraakt door een andere speler voordat er direct op doel mag worden geschoten.

Controle

Met de introductie van de Video Assistant Referee (VAR) is de beoordeling van buitenspel nauwkeuriger geworden. De VAR kan de scheidsrechter helpen bij het beoordelen van buitenspelsituaties door gebruik te maken van technologie en verschillende camerastandpunten. Dit heeft geholpen om veel controverses en discussies rond buitenspelbeslissingen te verminderen.

Daarnaast wordt het steeds belangrijker dat er ook op andere gebieden controles worden uitgevoerd tijdens een wedstrijd. Dit komt door de steeds groter wordende rellen en gevaarlijke acties die fans of hooligans aanrichten. Dit geldt ook voor feestende fans; vaak loopt het uit de hand door ruzies of het gebruik van vuurwerk. Om dit te voorkomen, is het beter dat supporters een andere feestlocatie huren in plaats van op en rondom het stadion te blijven. Wanneer fans willen feesten, kunnen ze beter een geschikte feestlocatie kiezen. Dit voorkomt dat de wedstrijd wordt beïnvloed of zelfs gestaakt, wat nog erger is dan een simpele 'buitenspel overtreding'.

Voetbal station rook door supporters

Wil je een kasteel huren als feest locatie voor bijvoorbeeld jouw volgende fanclub event? Klik dan hier!

Conclusie

De buitenspelregel in voetbal is essentieel om eerlijk spel te bevorderen en strategische diepte toe te voegen aan het spel. Hoewel het soms complex lijkt, zorgt een goed begrip van de regels van het spel voor meer kijkplezier. Hierdoor begrijp je waarom belangrijke beslissingen worden genomen tijdens een wedstrijd. Dus bij een volgende wedstrijd die jij kijkt met je vrienden of familie, kun jij je eindelijk mengen in gesprekken!

Meer weten over sport en bijbehorende spelregels? Dan is De betekenis van padel wellicht ook een interessant artikel!

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)