Betekenis van bitcoin minen

Avatar foto
Waldo Taekema
2 november 2021

De techniek achter Bitcoin is voor veel mensen lastig te begrijpen. De techniek is dan ook erg lastig en niet zo gemakkelijk voor te stellen. Om te begrijpen wat Bitcoin minen is, moet je eerst weten wat blockchain technologie inhoudt.

Blockchain: database voor digitale betaalmiddelen

Blockchain is een nieuw soort database, waarin transacties kunnen worden opgeslagen. Informatie wordt versleuteld en opgeslagen in een blockchain met behulp van cryptografie. Dit verklaard ook waarom digitale betaalmiddelen vaak cryptovaluta genoemd worden. De transacties die gedaan worden met digitale betaalmiddelen worden in een groot netwerk van computers in blokjes opgeslagen. Ieder nieuw blokje bevat informatie over het vorige blokje. Hierdoor ontstaan er een zogenaamde ketting. De blokjes en de zogenaamde ketting zie je dan ook terugkomen in de term blockchain.

In tegenstelling tot de traditionele database is de blockchain gedecentraliseerd. Er is niet een iemand of een bedrijf wat de gegevens beheert. Iedere computer in het netwerk heeft een kopie van de database. Doordat er geen beheerder is, is er ook geen toezicht. Dit moeten de gebruikers zelf doen. Veel mensen vragen zich af of blockchain een veilig systeem is. Het systeem is niet afhankelijk van een centrale database. Hierdoor ontstaan er geen problemen als er iets met een van de knooppunten gebeurd. Dit omdat er altijd nog andere nodes zijn die elk een eigen kopie hebben van de database. We kunnen dus stellen dat blockchain een veilig systeem is.

Lees ook  Betekenis van een 3d animatie 

Bitcoin mining

Bitcoin minen is een noodzakelijk proces, wat ervoor zorgt dat alles digitaal goed verloopt en alles ook goed blijft verlopen. Bitcoin minen is het proces om betalingen binnen het netwerk van de cryptovaluta geldig te maken. Transacties die worden gedaan met digitale betaalmiddelen worden binnen een bepaald tijdsbestek in een block verzameld. De miners moeten ervoor zorgen dat de blocks gecreëerd worden en dat deze vastgelegd worden in de blockchain. Dit proces wordt Bitcoin minen genoemd. Bitcoin minen vraagt veel energie en rekenkracht, maar de computer die als eerste een Bitcoin block weet te maken ontvangt een beloning.

Bitcoin minen biedt een groot voordeel. Lost jouw computer als eerste een block op, dan wordt je flink beloond. Zo krijg je een bepaald aan bitcoins per block. Het aantal Bitcoins staat zoveel keer gelijk aan de waarde van Bitcoin. Het nadeel is echter dat je moet investeren in dure computers die kunne minen. Het geld dat je investeert, is vaak meer als het geld wat je ervoor terug krijgt. Daarnaast levert Bitcoin minen steeds minder op.

Bitcoin hash rate

Een andere techniek die veel mensen niet begrijpen is Bitcoin hash rate. Bij het proces van Bitcoin hash rate wordt de tekenreeks omgezet door toepassing van een wiskundige formule. De Bitcoin hash rate is erg belangrijk. Het wordt namelijk gebruikt voor verschillende technologieën en programma’s.

Lees hier ook over de betekenis van blockchain.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)