Betekenis van derdengeldenrekening

Betekenis van derdengeldenrekening
Avatar foto
Waldo Taekema
15 maart 2022

Wat is nou precies de betekenis van derdengeldenrekening? Een bankrekening is bedoeld om jouw geld veilig te houden voor invloeden van buitenaf. Net zoals je vroeger een klassieke bankkluis had, gebeurd dit nu allemaal digitaal. Je hebt een bankrekening voor jezelf of bijvoorbeeld voor je kinderen. Dit garandeert dat er iets opzij is gezet voor hun toekomst of voor jouw dromen. Er bestaat echter ook zoiets als een derdengeldenrekening. Dat klinkt misschien als een lastig begrip, en het is ook niet heel makkelijk om te begrijpen, maar toch is het wel een belangrijke zaak.

Derdengeldenrekening

Ook wel bekend als een kwaliteitsrekening of derdenrekening, Een derdengeldenrekening is een bankrekening waar een buitenstaande partij geld bewaard voor iemand tot het deze persoon toekomt. Een voorbeeld is een notaris die geld toevertrouwd krijgt vanuit een koper tot er een woning kan worden gekocht. Daarna zal de notaris zorgen dat het geld wordt overgemaakt naar de verkoper. Een derdengeldenrekening mag echter niet zelf als bank dienen, dus het kan niet zo zijn dat je vermogen voor de belastingdienst opeens verminderd wordt enkel omdat je geld op een andere rekening parkeert. Het is overigens voor mensen die op deze manier bewust beroepsmatig met grote sommen geld te maken hebben zelfs verplicht een derdenrekening te hebben. Onder deze beroepen vallen onder meer notarissen en deurwaarders die actief zijn voor het gerecht.

derdengeldenrekening

Stichting Derdengelden

Er is echter ook een onafhankelijke stichting die als derdengeldenrekening fungeert. Stichting Derdengelden heeft als taak om onder andere alle transacties die met ontvangst en uitkering te maken hebben (van cliënten) te laten verlopen via Stichting Derdengelden. Dit is enerzijds erg handig voor een overzicht, maar anderzijds heeft het natuurlijk ook te maken met corruptie. Er is op deze manier meer controle over het geld om te zorgen dat het de juiste kant op gaat, en werk zo vooral beschermend voor de cliënten.

Lees ook  Betekenis van een PHP developer

Andere redenen

Werk je niet als professional met geld maar wil je toch een derdengeldenrekening? Dat kan om meerdere redenen het geval zijn. Eén van die redenen is meestal vertrouwen. Dat kan vertrouwen zijn vanwege een verbroken relatie, maar ook bijvoorbeeld wanneer iemand tijdelijk niet meer in staat is om hun eigen geld te beheersen. Een voorbeeld hiervan is een gokverslaving of herintegratie.

Rekening versus beleggen

Een rekening is duidelijk vooral handig om je geld veilig te stellen. Als je echter geld aan de kant wilt zetten om het te laten groeien zit je met rente op een bankrekening niet goed meer tegenwoordig. Je kunt dan beter kijken naar een investeeroptie zoals beleggen.

Nu je de betekenis van derdengeldenrekening kent, weet je dan al de betekenis van een verrekte spier?

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)