Betekenis van Infrastructuur
Infrastructuur omvat het geheel van allerlei landschappelijke elementen zoals: spoor en waterwegen, snelwegen, dijken, bruggen enzovoort. Het is een verzamelnaam voor de voorzieningen die nodig zijn om een land en bedrijven goed te laten functioneren. De Nederlandse infrastructuur blijkt de beste te zijn van Europa en wereldwijd op de derde(!) plek te staan, dit blijk uit een onderzoek van het World Economic Forum. Het is vooral te danken aan de kwaliteit van de wegen, spoornetwerk, de vliegvelden, havens en de elektriciteitsvoorziening.
Wie beheert de Infrastructuur?
De infrastructuur wordt door de overheid van een land beheerd. In Nederland is dat de ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Zij zorgen voor de ruimtelijke indeling, het verkeer en waterbeheer in ons land. Zij zijn verantwoordelijk voor het aanleggen van nieuwe wegen en spoorlijnen, daarnaast dragen ze ook de zorg voor de aanhoudende onderhoud van de bestaande voorzieningen. De overheid maakt hierbij gebruik van infra bedrijven, bedrijven die zich specialiseren in het bouwen en onderhouden van gebouwen, wegen en waterwegen.
Monumenten
Voor het uitbreiden van de infrastructuur is natuurlijk ook veel onderzoek nodig. Dit wordt ook door de overheid gefinancierd. De thema’s waarover deze onderzoeken worden uitgevoerd zijn bijvoorbeeld of de burgers bepaalde voorzieningen missen, zoals een park of een school. Ook wordt er gekeken naar nieuwe wegen die het makkelijker maken voor bedrijven om hun logistieke taken te vervullen. Verder is het van belang dat bij het aanleggen van nieuwe voorzieningen rekening gehouden wordt met de ruimtelijke indeling. Zo mag je niet overal een weg aanleggen of een gebouw bouwen. Verschillende plaatsen en gebouwen worden ook beschouwd als monumenten. Denk hierbij aan hunebedden, deze zijn te vinden in Drenthe en een paar andere streken in Nederland. Het zijn beschermde gebieden vanwege een historische waarde en mogen dus niet verwijderd worden voor aanleg van iets nieuws.
Vond je deze blog nou interessant? Bekijk dan ook zeker onze blog over de betekenis van het slagingspercentage bij je rijschool.