Betekenis ruimtelijke ontwikkeling

ruimtelijke ontwikkeling
Avatar foto
Waldo Taekema
31 maart 2023

Misschien heb je wel eens gehoord van de term ‘ruimtelijke ontwikkeling’. Misschien omdat je erover hebt gelezen of er een politicus over hebt horen praten. Ruimtelijke ontwikkeling is echter een breed begrip en vaak is het moeilijk voor te stellen wat het concreet inhoudt. Wij vertellen je er graag meer over zodat je in de toekomst precies weet waar het over gaat.

Ruimtelijke ontwikkeling in het kort

Bij ruimtelijke ontwikkeling moet je vooral denken aan de inrichting en verbetering van je leefomgeving, bijvoorbeeld het dorp of de stad waar je woont. Er wordt bijvoorbeeld gekeken hoe plekken duurzamer kunnen worden ingericht, manieren om de leefbaarheid te vergroten en initiatieven die gunstig zijn voor de economie. Je kunt bijvoorbeeld denken aan het aanleggen van een park, het bouwen van een appartementencomplex voor senioren of het verbeteren van het openbaar vervoer. Ruimtelijke ordening hangt ook vaak samen met planologie. Wil je weten wat planologie betekent? Lees dan deze blog.

Wist je dat voordat je begint met bouwen door de vergunningsprocedures moet komen? Bekijk hier de betekenis van de vergunningsprocedures.

Welke banen zijn er in de ruimtelijke ontwikkeling?

Zoals je al ziet, zijn er veel dingen die deel uit kunnen maken van de ruimtelijke ontwikkeling. Vaak is het ook belangrijk dat er meerdere partijen samenwerken om van een project een succes te maken. De beroepen die je zou kunnen uitoefenen als je je wilt bezig houden met ruimtelijke ontwikkelingen zijn er nog al wat en verschillen van elkaar. Ook in dit geval zetten we er een paar op een rijtje. Zit er iets voor jou tussen?

Lees ook  De betekenis van de moderne werkplek: hoe inrichting bijdraagt aan werkprestaties

Stedenbouwkundige

Als stedenbouwkundige ben je verantwoordelijk voor het inrichten van een stedelijk gebied en is het vaak de bedoeling dat je ontwerp de leefomgeving verbetert. Omdat je een groot deel van een project moet overzien, moet je van meerdere dingen afweten. Zo moet je in kaart kunnen brengen welke gebouwen en voorzieningen er al zijn en waar mogelijkheden liggen voor nieuwe projecten. Als je ruimtelijk inzicht hebt en creatief bent, zijn dat hele grote pluspunten!

Milieudeskundige

Iemand die vaak deel uitmaakt van projecten in de ruimtelijke ontwikkeling, is de milieudeskundige. Zoals de naam al doet vermoeden, doet hij onderzoek naar het milieu, kijkt hij hoe een project dat zou kunnen verbeteren en kijkt hij of er een milieuvergunning nodig is.

Landschapsarchitecten

Waar een stedenbouwkundige kijkt naar de mogelijkheden, is het onder andere een landschapsarchitect die daar een verdere invulling aan gaat geven. Komt er bijvoorbeeld een park in jouw omgeving? Dan wordt dat ontworpen door de landschapsarchitect. Ook heeft de architect vaak een coördinerende rol en stuurt hij de hoveniers aan.

Wil je ook weten wat infrastructuur inhoudt? Lees dat in deze blog.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)