Betekenis van planologie

Betekenis planologie
Avatar foto
Waldo Taekema
10 mei 2023

Wellicht heb je al eens gehoord van het begrip “planologie”, maar weet je misschien helemaal niet wat het betekent. De betekenis van planologie is de wetenschappelijke reflectie op de ruimtelijke planning. Hierbij staat het ordenen van de fysieke leefruimte om zo de levenskwaliteit van de samenleving te verbeteren, centraal. Een goede fysieke leefruimte verbetert de levenskwaliteit van de samenleving, maar ook de kwaliteit van planten en de rest van het milieu in de omgeving.

Waarom is planologie belangrijk?

Het hoofddoel van planologie en ruimtelijke ordening is om voor een zo goed mogelijke leefomgeving te zorgen voor mensen, dieren en planten. Er wordt hierbij nagedacht over het aantal huizen en appartementen, de ruimte voor de natuur, de bereikbaarheid van wegen en de leefbaarheid in een wijk of stad. De ruimte in Nederland is vrij weinig en daarom redelijk schaars. De vraag naar ruimte om te wonen, werken en natuur is groter dan dat er hier beschikbaar is en dat is een probleem. Het is dus ontzettend belangrijk dat hier op een efficiënte manier mee omgegaan wordt. Op deze manier kan het probleem verholpen worden en is dat beter voor mens, dier en plant.

Belangrijke aspecten van planologie

  • Ruimtelijke ordening: Het is een belangrijk onderdeel van planologie en omvat het bepalen en onderzoeken hoe een ruimte het beste ingericht kan worden. Hierbij moet er met verschillende factoren rekening gehouden worden, zoals de mensen die er elke dag mee te maken hebben. Mensen kunnen niet leven zonder planten en deze zijn dus ook belangrijk in de ruimtelijke ordening.
  • Stedelijke planning: Hier wordt er gefocust op ontwikkelen van plannen voor de groei en ontwikkeling van steden. Ook de urbanisatie helpt met de ontwikkeling van steden .Dit kan te maken hebben met woningen, winkels, gebieden en infrastructuur.
  • Duurzame ontwikkeling: het streven naar duurzame ontwikkeling mag niet ontbreken bij planologie. Denk hierbij aan het bevorderen het beschermen van natuurlijke bronnen en het waarborgen van een gezonde leefomgeving.
  • Bevolking: een planoloog moet natuurlijk rekening houden met de bevolking van Nederland en van een bepaald gebied. Het betrekken van bewoners in een proces kan ook helpen bij het nemen van de juiste beslissingen die aansluiten bij de wensen van de lokale bevolking.
  • Beleidsvorming: Overheden ontwikkelen beleidsmaatregelen om de ruimtelijke ordening te sturen. Planologie gaat hier hand in hand mee.
Lees ook  Betekenissen van alle vormen van leasen

Beroep planoloog

Planoloog betekenis is een deskundige in ruimtelijke ordening. Planologen moeten op zoek naar slimme oplossingen om zoveel mogelijk activiteiten met elkaar te combineren in een gebied dat dat daar eigenlijk te klein voor is. Aan de andere kant moeten planologen rekening houden met het vrij houden van genoeg natuurgebied. De afweging die ze hiertussen moeten maken, behoort onder andere tot de taken van een planoloog. Ze houden zich ook bezig met het ontwikkelen van nieuwe plannen en het verbeteren van de bebouwde leefomgeving. In de functie als planoloog komen verschillende takken van wetenschap, demografie, sociologie en economie samen. Een planoloog is een onmisbare schakel tussen de diverse partijen die invloed hebben op de ruimtelijke ordening van het land.

Lees ook onze blog over: Betekenis van de wet van aantrekkingskracht.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)