De betekenis van OTT (Over-the-top content)

betekenis ott over the top content iptv
Avatar foto
Waldo Taekema
19 februari 2024

Heb je ooit gehoord van OTT? Misschien heb je wel eens van de term "OTT" gehoord, maar weet je niet precies wat het betekent. Geen zorgen, in dit artikel gaan we dieper in op de betekenis van OTT en ontdekken we waarom het zo belangrijk is bij digitale media.

Wat is OTT?

OTT staat voor "over-the-top" en verwijst naar een technologie waarmee je films en tv-programma's kunt bekijken via internet, zonder dat je een traditioneel kabel- of satelliet-tv-abonnement nodig hebt. Met andere woorden, OTT stelt je in staat om op verschillende apparaten, zoals je smartphone, tablet, computer of smart TV, inhoud te streamen wanneer het jou uitkomt, zonder gebonden te zijn aan vaste uitzendtijden of kanalen.

Deze technologie heeft de manier waarop we entertainment kopen ingrijpend veranderd, omdat het ons de vrijheid geeft om te kiezen wat we willen bekijken en wanneer we dit willen bekijken. Of het nu gaat om het bingewatchen van een hele serie op Netflix, het bekijken van live sportevenementen via een streamingdienst of het ontdekken van nieuwe films op een platform zoals Disney+. OTT maakt dit mogelijk

Hoe werkt OTT?

OTT werkt heel simpel. In plaats van een abonnement te hebben bij een kabel- of satelliet-tv-provider, heb je alleen internet nodig en een apparaat dat met internet verbonden kan worden, zoals een smartphone, tablet, computer of een aangesloten tv zoals chromecast of Apple TV.

Met deze internetverbinding en het juiste apparaat kun je films, series en andere programma's bekijken wanneer je maar wilt, zonder dat je gebonden bent aan vaste uitzendtijden of kanalen. Het is net als het streamen van video's op YouTube, maar dan met meer controle over wat je kijkt en wanneer je het kijkt.

IPTV en over the top content

Een vergelijkbare term met over the top content is IPTV, wat staat voor "Internet Protocol Television". IPTV is een andere manier om televisieprogramma's en films te streamen, maar in tegenstelling tot OTT heeft IPTV een specifieke set-top box of een abonnement op een IPTV-serviceprovider.

Lees ook  De betekenis van lavendel

Wat zijn OTT platformen?

Meestal als mensen praten over over the top content , bedoelen ze video streamen. Denk aan Netflix, Amazon Prime, HBO Max, Disney+, Hulu en YouTube als OTT-diensten voor video streaming. Spotify wordt beschouwd als een OTT platform voor audio streaming, zowel voor muziek als podcasts.

Voor communicatie zijn WhatsApp, Telegram, Slack en Signal voorbeelden van over the top content -platforms.

Kortom, OTT (Over-the-Top) betekent dat je inhoud kunt bekijken of beluisteren via internet, zonder dat je traditionele tv- of radio-abonnementen nodig hebt. Het geeft je de vrijheid om op aanvraag van verschillende diensten gebruik te maken op apparaten zoals smartphones, tablets of computers.

Hoe ziet de toekomst van Over-the-top content eruit?

In de toekomst zal OTT, oftewel "over-the-top" content, waarschijnlijk nog populairder worden. Mensen houden van de vrijheid om te kiezen wat ze willen kijken, wanneer ze maar willen, en op welk apparaat dan ook. Dat betekent dat over the top content -platforms zoals Netflix, Disney+ en Hulu steeds meer originele shows en films zullen maken. Ook zullen er meer manieren zijn om te betalen voor over the top content -inhoud, zoals abonnementen of eenmalige aankopen.

Daarnaast zal de kwaliteit van de streaming verbeteren. Meer mensen zullen snellere internetverbindingen hebben, waardoor ze video's zonder onderbrekingen kunnen bekijken. Ook zullen de apparaten die we gebruiken om te streamen steeds geavanceerder worden, zoals slimme tv's en draagbare apparaten.

Verder zullen er waarschijnlijk nieuwe over the top content -platforms opkomen die zich richten op specifieke doelgroepen of interesses. Bijvoorbeeld, er kunnen platforms komen die alleen maar sportinhoud aanbieden, of platforms die zich richten op educatieve video's.

Kortom, over the top content is een belangrijke ontwikkeling in de wereld van digitale media en heeft de manier waarop we televisie kijken en inhoud consumeren, veranderd. Met OTT kunnen consumenten genieten van meer flexibiliteit en gemak, terwijl contentmakers en adverteerders nieuwe mogelijkheden hebben om hun doelgroep te bereiken en te betrekken.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)