Betekenis van het larvestadium

larvestadium
Avatar foto
Waldo Taekema
21 september 2022

In de maanden april t/m juli hebben we meestal de meeste last van eikenprocessierupsen. Processierupsen zijn insecten die vol zitten met brandharen. Deze brandharen laten zich los en kunnen vervolgens terecht komen op je huid. Dit veroorzaakt een allergische reactie op de huid. Dit is geen prettig gevoel, maar dit is verder niet ernstig. De haren kunnen branderig of geïrriteerd plekje achterlaten op je huid. Dit kan overigens ook jeuken. Omdat de haartjes in de lucht hangen, kan het ook zo zijn dat ze op je ogen terecht komen. Dit zorgt er dan logischerwijze voor dat je ogen geïrriteerd raken door de brandende haartjes. In de meeste gevallen trekt dit weg, maar als je merkt dat de situatie verslechtert of je wilt toch voor zekerheid iemand ernaar laten kijken, kun je het beste langs de dokter. Eikenprocessierups hebben verschillende larvenstadia. Benieuwd hiernaar? Lees dan verder.

Eipakket

Een vrouwtje kan ongeveer 250 tot 300 eitjes leggen. Deze eieren worden vaak in een langwerpig eipakket gelegd. De eitjes worden in de meeste gevallen gelegd op eikentakken. De eieren zullen gelegd worden een paar honderd meter van waar het vrouwtje uit haar pop is gekropen. De eitjes zijn zoals vernoemd te vinden in een eikenboom. Regen en slecht weer kunnen er tevens voor zorgen dat de eitjes verspreid raken. De ei-afzet begint vanaf het moment dat de vlinders gaan vliegen.

Ei-uitkomst

De eitjes worden voor de winter gelegd en zullen dus overwinteren. De eitjes zijn bestemd tegen vorst en kunnen maar liefst 20 raden vorst verdragen. De eitjes komen in de voorjaar uit. Meestal in het begin van de maand april. Het kan eerder zijn wanneer het voorjaar een gemiddeld warmere temperatuur heeft.

Lees ook  Betekenis van akte van levering

Rups en 3e larvestadium

Wanneer de eitjes zijn uitgekomen en er is zijn voldoende voedselbronnen aanwezig op de eikenboom gaan de beestje vervellen. De vervellingsfase wordt ook wel de larvale stadia genoemd. Het 3e larvestadium wil eigenlijk zeggen dat de rupsen hun eerste brandharen krijgen. In dit stadium zijn de haartjes nog kort en hebben ze er relatief weinig. Wanneer de eikenprocessierups in dit stadium zit worden er weinig tot geen haren losgelaten. In dit stadium is er dus ook nog geen sprake van overlast.

4e en 5e larvestadium

In het 4e larvestadium veranderen de eikenprocessierupsen van kleur. Ze zullen dan te herkennen zijn aan hun grijsgroene kleur. In dit stadium nemen de haren sterk toe en beginnen ze ook voor overlast te zorgen. De brandharen van de eikenprocessierups zijn logischerwijze ook hun verdedigingswapen. Wanneer de rups zich bedreigd voelt, zal die brandharen loslaten. In het 5e larvestadium zullen de rupsen zich verzamelen om hun nest te gaan bouwen. De rupsen zullen gebruik maken van hun nest tot de verpopping. De nesten zijn vaak te vinden onder takken of op de stam.

Vond je dit een interessante blog om te lezen? Lees dan ook andere interessante blogs op betekenissen-van, zoals de betekenis van spiritueel, witgoed en grappling.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)