Betekenis van bespoke

Betekenis van bespoke
Avatar foto
Waldo Taekema
10 april 2024

Bespoke is een bekende term in de modewereld. Het is een vorm van de hoogste kwaliteit kledingproductie waarbij het ontwerp, de pasvorm, de stof en details volledig worden aangepast aan de wensen van de drager. Het op maat laten maken van kleding is erg duur, omdat het veel tijd en aandacht kost van de kleermaker. Ondanks de hoge kosten, is bespoke kleding erg populair, maar waarom is dit eigenlijk zo? In deze blog lees je alles over de term bespoke en hoe je een bespoke pak laat maken.

Wat is bespoke?

Het woord bespoke staat letterlijk voor 'made for a particular customer' or 'user' of in het Nederlands: gemaakt voor een specifieke klant of gebruiker. Dit betekent dat elk detail, van de stofkeuze tot pasvorm, wordt aangepast aan de specifieke wensen en lichaamsbouw van de klant.

Op maat gemaakte kleding is een geweldige investering op lange termijn vanwege de gebruikte materialen en de algehele kwaliteit. Kleding dat het meest op maat gemaakt wordt zijn pakken en exclusieve trouwjurken.

Voordelen van bespoke

Gemiddeld kost een maatpak tussen de € 800 en € 1500. Dit is een flinke investering dat het wel waard is. Een maatpak heeft namelijk veel voordelen, waardoor je echt waar voor je geld krijgt. We zetten de voordelen van een maatpak voor je op een rijtje.

Unieke stijl

Een maatpak wordt volledig op maat gemaakt naar jouw wensen. Het biedt de mogelijkheid om met jouw eigen unieke stijl uit te drukken op een manier die niet kan worden beantwoord door een confectiepak. Van de stof, kleur, kraag ontwerp en de manchet vorm, er is een wereld aan mogelijkheden om jouw persoonlijke stijl te markeren. Daarnaast ontwikkel je samen met een kleermaker iets exclusiefs dat niemand anders bezit dan jij.

Goed voor het milieu

Een bespoke smoking is niet alleen een boost voor je zelfvertrouwen, maar het helpt ook het milieu een handje. Steeds meer consumenten gaan voor ‘slow fashion’. Een maatpak is dan een goede optie. Een bespoke pak wordt heel bewust ontwikkeld, is van hoogwaardige kwaliteit en wordt onder betere omstandigheden gemaakt. Een maatpak staat voor ambacht.

Perfecte pasvorm

De pasvorm is het allerbelangrijkste. Wanneer je een confectiepak aanschaft, koop je een pak dat is ontworpen om de massa te kleden. Een maatpak wordt ontworpen om de beste eigenschappen van de drager te benadrukken. Samen met een kleermaker kijk je welke vormen en patronen het beste past bij de lichaamsvorm.

Om de perfecte pasvorm te bereiken wordt er vaak gebruikt gemaakt van een klein stukje stof dat wordt gebruikt om extra breedte of versterking toe te voegen aan een kledingstuk. Dit kleine stukje stof heet een gusset.

Lees ook  De betekenis van planga

Hoogwaardige materialen

Maatpakken worden op een deskundige manier gemaakt met hoogwaardige kwaliteit materialen. Door het gebruik van hoogwaardige materialen ontstaat er kwaliteit en duurzaamheid, waardoor een maatpak veel langer mee gaat.

Kleermakers maken gebruik van bepaalde mooie en luxe textielsoorten. Lees in deze blog meer over de betekenis van textiel.

Vertrouwen boost

In slecht passende kleding voel je je automatisch minder goed. Een op maat gemaakt pak kan wonderen verrichten voor je zelfvertrouwen. Wanneer je er goed uitziet, voel je je goed. Een op maat gemaakt pak kan je het gevoel geven dat je een geheel nieuw persoon bent. Een maatpak is gegarandeerde manier dat je er goed uitziet.

Hoe werkt een afspraak voor een maatpak?

Het laten maken van bespoke kleding is een bijzondere ervaring. Kleermakers helpen je graag als adviseur tijdens deze ervaring. Hoe ziet een afspraak voor een maatpak er eigenlijk uit? We zetten de stappen voor je op een rijtje, zodat jij precies weet wat je kunt verwachten.

Stap 1: de kennismaking

Tijdens de eerste afspraak maak je persoonlijk kennis met de kleermaker. In dit gesprek kunnen er al wensen besproken worden en wordt er informatie gegeven over wat je van de kleermaker kunt verwachten.

Stap 2: keuzes maken

Vervolgens ga je materialen en modellen selecteren. Samen met de kleermaker kijk je naar stoffen, kleuren, motieven en modellen. Neem de tijd om keuzes te maken, want dit is het moment om jouw look en stijl nog persoonlijker te maken door stoffen en stijlen te combineren.

Stap 3: meten

Meten is natuurlijk een superbelangrijke stap om kleding op maat te maken. Je wordt van top tot teen opgemeten door een meetlint. Kleermakers weten precies hoe stoffen, materialen en model invloed op elkaar hebben. Ze zullen je tijdens de meting goed adviseren over de maten en het ontwerp.

Stap 4: passen en vermaken

Bij het doorpassen trek je jouw maatpak voor de eerste keer aan. Tijdens het doorpassen neemt de kleermaker de maten, afwerking en pasvorm met je door. De eventuele aanpassingen worden weer vermaakt en na enkele dagen is het tijd voor de volgende fitting. Na het vermaken wordt alles nogmaals doorgelopen totdat het perfect is en aan jouw wensen voldoet.

Bespoke betekent dus op maat gemaakt. Het laten maken van een bespoke pak is niet alleen een investering in kleding, maar ook in je eigen stijl, comfort en zelfvertrouwen. Met een maatpak ben je altijd verzekerd van een uniek kledingstuk van de hoogste kwaliteit.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)