De betekenis van een echtscheiding

scheiden
Avatar foto
Waldo Taekema
25 maart 2024

Helaas komen tegenwoordig echtscheidingen steeds vaker voor. Naast dat dit erg emotioneel is, zal er ook veel voor geregeld moeten worden. Wil je meer weten over een echtscheiding? Lees dan deze blog.

scheiden

Gezamenlijk verzoek tot echtscheiding

Als het echtpaar wel nog gezamenlijk afspraken kunnen maken, kunnen ze gaan voor een echtscheiding. Dit is een scheiding waarin beide echtgenoten het eens zijn dat er een scheiding gaat komen. Niemand gaat dan tegenwerken. Bij een echtscheidingsprocedure hebben de echtgenoten samen één advocaat in plaats van iedereen een eigen advocaat. Dit voorkomt hoge kosten en een minder lange echtscheidingsprocedure. Afspraken over de woning en andere bezittingen worden opgenomen in een echtscheidingsconvenant. Op het moment wanneer er minderjarige kinderen aanwezig zijn, moet er een ouderschapsplan worden opgesteld. Het echtscheidingsconvenant en ouderschapsplan worden samen ingediend bij de rechtbank. Deze procedure duurt ongeveer 3 tot 4 maanden.

Eenzijdig verzoek tot echtscheiding

Een eenzijdig verzoek tot echtscheiding kan worden ingediend door één van de partners. De andere partner wil dan niet meewerken aan de scheiding. Het kan ook zo zijn dat de andere partner niet eens is over bepaalde zaken die geregeld moeten worden. In dit geval zal de rechter dan de knoop moeten doorhakken. Deze vorm van echtscheiding duurt een stuk langer, omdat er meerdere dingen moeten worden uitgezocht. Daarnaast zijn er ook meerder zittingen nodig. Deze procedure kan daarom gemakkelijk 6 tot 12 maanden duren.

Hoe verloopt een echtscheiding?

Een echtscheiding gaat over onderwerpen uit je privéleven. Je moet dan over veel zaken een beslissing gaan nemen. Omdat veel mensen het nog nooit hebben meegemaakt, kan het erg overweldigend zijn. Hieronder staat een stappenplan van een scheiding.

Een goed gesprek met je partner

Het is belangrijk om te bespreken met je partner dat de relatie niet meer werkt. Natuurlijk is dit eng, want je weet niet hoe hij of zij gaat reageren. Je zult de tijd moeten nemen voor dit gesprek en daarbij zul je je partner ook tijd moeten geven. Er ontstaan natuurlijk heel veel vragen die je naar je partner zult moeten gaan beantwoorden.

Lees ook  Betekenis van bedrijfsverlichting
scheiden

De kinderen vertellen over de scheiding

Nadat je je partner hebt verteld over de scheiding, is het nu tijd om het aan je kinderen vertellen. Je kunt natuurlijk wel eventjes bekijken wanneer je dit gaat doen, maar zorg er wel voor dat het niet te lang duurt. Je wilt natuurlijk niet dat ze er per ongeluk achter gaan komen. Voor kinderen is de impact van een scheiding erg groot, hoe oud ze ook zijn. Het is belangrijk om nadat je het aan ze verteld hebt, er zoveel mogelijk voor hen te zijn. Ook zullen de kinderen het fijn vinden als er zo veel mogelijk hetzelfde zal blijven.

De manier van scheiden

Er zijn verschillende manieren van scheiden. Je kunt scheiden door middel van mediation, door een advocaat en je kunt ook zelfs zelf online scheiden. Wil je scheiden aan de hand van mediation? Regel je echtscheiding in Den Haag met een mediator.

Afspraken over financiën

Bij een scheiding zullen verschillende soorten afspraken gemaakt voor moeten worden. Denk aan partner- en kinderalimentatie, de verdeling van de woning (waarde), inventaris, huisdieren etc. Dit wordt vastgesteld in een convenant. Dit is nodig als bijvoorbeeld de hypotheek wordt aangepast of de woning wordt verkocht.

Scheiding aanvragen

De mediator of advocaat dient een verzoek indienen tot echtscheiding bij de rechtbank. De rechtbank zal hier vervolgens dan een uitspraak over doen.

Financieel plan rondmaken

Als één van de partners ergens ander gaat wonen, dan moet de bank de hypotheek overzetten op de naam van degene die in het huis blijft wonen. Het is handig om hiervoor een financiële adviseur in te schakelen.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)