De betekenis van vreemdgaan

betekenis vreemdgaan urgentieverklaring
Avatar foto
Waldo Taekema
6 maart 2024

Vreemdgaan is een lastig onderwerp binnen relaties. Veel mensen hebben een stelling van 'daar is het gat van deur', totdat het de praktijk is. Dan zie je dat het ineens niet meer zo zeker is dat iemand daadwerkelijk de koffers pakt. Toch is vreemdgaan – en de onderliggende reden - nog altijd een belangrijke oorzaak voor een scheiding. Dat brengt veel onrust met zich mee. Dan heb je soms zelfs een urgentieverklaring nodig. Het begrijpen van wat vreemdgaan precies inhoudt is belangrijk voor het onderhouden van gezonde en gelukkige relaties. In dit artikel gaan we daar op in.

Wat vinden mensen vreemdgaan?

Vreemdgaan kan verschillende vormen aannemen, waaronder fysieke, emotionele en virtuele ontrouw. Fysieke ontrouw gaat over het hebben van seksuele relaties met iemand anders dan je partner, terwijl emotionele ontrouw gaat over een sterke emotionele band met iemand anders dan je partner. Er is sprake van virtuele ontrouw als er intieme interacties zijn via online platforms.

Fysieke onttrouw. Wat iemand fysieke ontrouw vindt kan per persoon verschillen. Bij de ene persoon kan hand in hand lopen met iemand anders als ontrouw voelen, terwijl een ander dat niet als vreemdgaan ziet. Weet wel: als je te rigide bent, kan het ook zijn dat er ongezonde jaloezie meespeellt.

Emotionele ontrouw is wat meer onzichtbaar. Het is niet zo goed te vangen, maar als je met problemen het eerst naar 'die ander' gaat in plaats van naar je partner of als je klaagt over je partner bij een ander terwijl je partner van niks weet.... Dan kan het zijn dat je emotioneel ontrouw bent. Het kan ook zijn dat je iemand vertelt dat je verliefd bent op diegene. Dat vinden mensen ook vaak het begin van vreemdgaan.

Uitzonderingen zijn er ook. Vreemdgaan heeft een sterke samenhang met eerlijkheid en openheid. Wat in een monogame relatie gezien wordt als vreemdgaan, kan in een open relatie soms wel zonder dat er sprake is van vreemdgaan. Dat wil trouwens niet zeggen dat je in een open relatie niet kunt vreemdgaan.

Lees ook  Betekenis van Sildenafil

Redenen voor vreemd gaan

Mensen kunnen om verschillende redenen vreemdgaan, waaronder onvervulde behoeften binnen de relatie, onopgeloste problemen, verleiding en impulsiviteit. Soms kan het ook een uitlaatklep zijn voor persoonlijke problemen of een gebrek aan eigenwaarde.

Vreemdgaan kan verstrekkende gevolgen hebben, zoals emotionele pijn, vertrouwensbreuk en zelfs het einde van de relatie. Het kan diepgaande emotionele trauma's veroorzaken en de basis van vertrouwen in de relatie aantasten, wat moeilijk te herstellen kan zijn.

Hoe om te gaan met vreemd gaan?

Communicatie is cruciaal bij het omgaan met vreemdgaan. Het is belangrijk om open en eerlijk met elkaar te praten over wat er is gebeurd en hoe je je voelt. Vergeving en het herstellen van vertrouwen kunnen langdurig en moeizaam zijn, maar het is mogelijk met de juiste inspanning en toewijding. Soms kan het ook nodig zijn om professionele hulp in te schakelen om de relatie te herstellen.

Het voorkomen van vreemd gaan begint met het investeren in de relatie en ervoor zorgen dat de behoeften van beide partners worden vervuld. Het is ook belangrijk om te zorgen dat je in de relatie open kunt communiceren en transparant bent. Het gaat ook gezonde grenzen stellen en deze te respecteren binnen de relatie en tegelijkertijd open te staan voor als iemand behoeftes heeft die buiten de huidige grenzen valt. Dit betekent dan niet dat je over je grenzen moet gaan, maar misschien kun je wel meer naar elkaar toegroeien.

Samengevat? Vreemdgaan is complex en kan diepgaande gevolgen kan hebben voor relaties. Het is belangrijk om het te begrijpen, de redenen erachter te ontrafelen en manieren te vinden om ermee om te gaan en het te voorkomen. Door middel van communicatie, begrip en toewijding kun je als stel de uitdagingen van vreemdgaan overwinnen en sterke, gezonde relaties opbouwen. Soms met elkaar, soms na een scheiding.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)