Betekenis van een vulpen

schrijven met een vulpen
Avatar foto
Waldo Taekema
22 maart 2024

Een vulpen, is een pen die een houder heeft waar inkt in zit. De vulpen, is een van de oudste pennen zoals we die tegenwoordig gebruiken. Bronnen zeggen dat de eerste vulpen al in de 10e eeuw is gebruikt. Het grootste verschil met een vulpen en een balpen, is dat een vulpen – logischerwijs – iedere keer opnieuw gevuld moet worden. Hiervoor kun je dan verschillende inktpotjes kopen, maar er bestaan ook kant en klaren inktpotten. Hierdoor hoef je niet meer met grote regelmaat de pen te dopen in de inktpot. Vulpennen hebben al sinds eeuwen dezelfde vorm. Ze worden dan ook gewaardeerd om de soepele schrijfervaring.

Kinderen leren vaak op de basisschool met schrijven aan de hand van een vulpen. De reden hiervoor is, doordat je hiermee duidelijk ziet wanneer het kind een verkeerde schrijfhouding heeft. Druk je namelijk teveel op de pen, dan zal er een dikkere inktlijn uit komen. Daarnaast zijn vulpennen ook fragiel, waardoor kinderen leren goed om te gaan met spullen. Andere pennen, zoals een LAMY pen hebben dit minder. Verder gebruiken voornamelijk mensen het die waarde hechten aan bijvoorbeeld kunst, of doordat ze graag een persoonlijke tint willen meegeven in een persoonlijke brief. Je handschrift is hierbij namelijk extra belangrijk.

De geschiedenis van de vulpen

De gedachten achter de vulpen, komt al voort uit een hele lange tijd geleden. Zo begon men dingen als eerste op te schrijven met een houtje of een pen van riet. Daarna stapte ze over naar de ganzenveer. In die tijd is dan ook het kalligraferen begonnen, dat is de kunst van het schoonschrift. Wel bleef overal hetzelfde punt terugkomen. De pen moest namelijk na loop van tijd opnieuw gedoopt worden in een inktpot. De eerste vulpennen mét een reservoir dateren uit de 10e eeuw. Zo lijkt het dat de eerste vulpen afkomstig is uit het Egypte van het jaar 953. Die pen zou gemaakt zijn door All-Mu’izz. De eerste echte vondsten dateren echter pas uit de 18e eeuw. Hoe hier zo’n lange periode tussen zit? Het was toen der tijd ontzettend lastig om een vulpen te ontwikkelen. Dit doordat de rol van luchtdruk, in zo’n pen nog niet goed begrepen werd. Daarnaast was het ook lastig om goede, vloeiende inkt te creëren. De meeste hadden vuiltjes waardoor de pen verstopte.

Lees ook  De betekenis van de kleur goud

Waarom schrijft een vulpen met blauw?

Ook dit komt voort uit de geschiedenis. Blauwe inkt was toen der tijd namelijk gemakkelijker uit de kleren te halen dan zwarte inkt. Hoe dat precies in zijn werking ging, is onbekend. Dit doordat er nooit recepten zijn gevonden van hoe ze die inkt maakte. Hierdoor zijn we traditie getrouw bij de blauwen kleur gebleven. Ook is het zo, dat blauwe inkt informeler wordt gezien dan zwarte inkt. De reden? Overheden begonnen vroeger zakelijke brieven als eerste te sturen met een typemachine. Daar gebruikte ze zwarte inkt, waardoor het direct te link legde met iets formeels. Dit terwijl brieven vanuit vrienden en familie nog met de hand geschreven werden, en dus blauwe inkt hadden. Vandaag de dag zijn we daar nog steeds mee doorgegaan. Zo wordt 90% van de pennen nog steeds verkocht met blauwe inkt. Zo ook die van Brepen.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)