De betekenis van SFX 

Avatar foto
Waldo Taekema
5 december 2022

Speciale effecten zie je natuurlijk in veel films, series en zelfs fotografie. Denk aan films zoals King Kong, Lord of The Rings en Superman. SFX is een afkorting voor speciale effecten. Speciale effecten worden ingezet wanneer dat op de normale manier niet kan. Bijvoorbeeld wanneer een filmmaker iets in het echt wil doen maar het echter te gevaarlijk of te duur is. Dan is het gebruik maken van speciale effecten de beste keuze.

Visuele effecten

Bij het inzetten van optische effecten wordt het beeld voor de kijker op een bepaalde manier gemanipuleerd. Dit wordt gedaan door het gebruik maken van een blue screen of een digitale animatie. Deze effecten worden toegevoegd in de digitale beeldbewerking. Hierdoor kunnen elementen worden toegevoegd of verwijderd.

Computeranimatie

Een eerste vorm van computeranimatie is het gebruik maken van miniatuur. Hier wordt tijdens het filmen een miniatuur gebruikt. Er worden dan heel veel foto’s achter elkaar gemaakt waar de miniatuur telkens een andere positie heeft. Wanneer deze foto’s achter elkaar worden gemonteerd ontstaat er een bewegend beeld. Dit wordt stop motion film genoemd. Een tweede vorm is wanneer er gebruik wordt gemaakt van een computer die ervoor zorgt dat de beelden bewegen. Dit wordt gedaan door een animatie director.

Mechanische effecten

Dit zijn effecten die op een set gebruikt worden. Voorbeelden van mechanische effecten zijn explosies waar er gebruik wordt gemaakt van een rookmachine. Ook tijdens feesten wordt er wel eens gebruik gemaakt van een rookmachine. Via feest dj Limburg organiseer jij een knallend feest. Tegenwoordig worden de explosies vaak via de computer gemaakt. Een andere vorm van mechanische effecten is het gebruik maken van animatronics, dit zijn driedimensionale figuren die bewegen.

Lees ook  De betekenis van SaaS

Geluidseffecten

Tijdens het kijken van een film hoor je de acteurs praten maar de kleine geluiden zoals regen of voetstappen worden achteraf pas opgenomen en toegevoegd. Dit zijn gecreëerde geluiden zorgen ervoor dat een film tot leven wordt gebracht. Dit wordt ook wel de Foley-techniek genoemd. Jack Foley bedacht een manier waardoor hij geluiden kon opnemen en namaken zonder zijn studio uit te komen. Via bepaalde attributen kon hij alle geluiden opnemen en namaken wat hij vervolgens opnam met microfoons. Hij hoefde hij niet meer naar een boerderij om het geluid van piepende deuren op te nemen. Het koste hem namelijk veel tijd om het perfecte geluid op te nemen.  Dit wordt gebruikt in film en tv maar ook op de radio of in videogames.

Lees anders ook onze blog de betekenis debiteuren!

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)