De betekenis van houtafval
Houtafval is een redelijk specifieke term, maar de term omvat meer dan dat. Wil je alles weten over hout afval en het scheiden van afval? Wij hebben de belangrijkste dingen voor je op een rijtje gezet.
Dit hoort bij houtafval
Houtafval bestaat in de meeste gevallen uit houtresten die vrijkomen wanneer je gaat bouwen of slopen. Dit kan onder ander triplex en multiplex zijn, maar ook hout van oude balken en gelijmde houtsoorten. Het is dan ook aannemelijk dat je vooral te maken krijgt met houtafval wanneer je een oudere woning gaat opknappen. Handig om te weten: geperst hout, zachtboard vezelplaat, geplastificeerde houtsoorten, geverfd hout, plaatmateriaal, deuren en kozijnen, spaanplaat, multiplex, chipwood en MDF mogen gerekend worden tot houtafval en kunnen in de hout afvalcontainer in Leiden.
Wat gebeurt er met houtafval
Zodra houtafval is verzameld, wordt het in verschillende categorieën ingedeeld en verkleind tot houtsnippers. De eerste categorie bestaat uit onbehandeld hout van goede kwaliteit. Omdat dit hout vrij is van giftige stoffen en wordt in een later stadium gebruikt om er nieuwe dingen van te maken, bijvoorbeeld pallets of kratten. Tot categorie twee behoren geverfd hout, gelakt hout of hout waar lijm aan zit. Dit hout wordt ook hergebruikt maar op een andere manier. Vaak wordt deze soort ingezet voor het terugwinnen van energie. Hout dat behoort tot de c-categorie is geïmpregneerd hout of hout dat verduurzaamd is. In sommige gevallen wordt deze c-categorie ook gerekend tot tuin- en plantsoenafval. Wil je ook weten wat er tot grofvuil behoort? Lees dan onze blog over de betekenis van grofvuil.
Ook interessant: de betekenis van teakhout.
Hoe kun je houtafval verminderen?
Als je te maken hebt met houtafval, hoef je het niet meteen weg te gooien. Kijk eerst of je het kunt hergebruiken voordat je het hout naar de prullenbak verwijst. Misschien kan het hout dienstdoen als decoratiestuk of kun je er met de nodige creativiteit iets maken voor je interieur. Met grote stukken hout van bijvoorbeeld een schutting zou je zelf een kastje, tafel, schommel of iets voor je veranda van kunnen maken. Wil je meer groen in je tuin? Dan kun je er ook een moestuinbak of een plantenbak van maken. Wanneer je de planken schuurt en voorziet van een laagje beits of verf, krijgt het hout al een compleet nieuwe look. Doe dus een beroep op je creativiteit en ga aan de slag.
Bekijk ook Betekenis van klein chemisch afval