De betekenis van brommers kieken

wat betekent brommers kieken
Avatar foto
Waldo Taekema
21 juni 2024

De betekenis van brommers kieken kent zijn oorsprong in het oosten en noordoosten van Nederland. In de dorpen van Gelderland is tijdens allerlei jaarlijkse/zomerlijkse feesten het fenomeen ''brommers kieken'' ontstaan. Het werd gebruikt als smoes om een leuke meid mee te lokken naar de brommerstalling met de verwachting op zoenen. Tegenwoordig wordt het spreekwoord steeds minder gebruikt, maar vroeger kende iedereen het. Wat betekent brommers kieken nog meer? Dat lees je in deze blog!

Waar komt brommers kieken vandaan?

De betekenis van brommers kieken is een leuke betekenis. Het is afkomstig uit de jaren '60 en '70. Dit was als mensen zich wouden afzonderen om te gaan zoenen. In sommige gevallen bleef het niet alleen bij zoenen, maar gebeurden er meer dingen. Aangezien dit woord alleen maar werd gebruikt in de regio Twente was het ook redelijk onbekend voor buitenstaanders.

Zo ging dat als je wilde afspreken met een meisje op een van de vele feesten die op het platteland plaatsvonden. Aangezien het daar altijd druk was en je op deze manier niet echt met iemand alleen kon zijn was het de ideale mogelijkheid om terug te trekken in de brommerstalling. Zo kreeg je de mogelijkheid om je even terug te trekken zoals een introvert dat graag doet. Dit gebeurde vaak op de plek waar brommers geparkeerd stonden, want dit was het meest gebruikte vervoermiddel vroeger. Aangezien het op deze plekken altijd rustig was zodra het feest begonnen was, kreeg je hier de mogelijkheid om alleen met die persoon te zijn.

Lees ook  Betekenis van de peuterspeelzaal

Wat betekent brommers kieken tegenwoordig?

Voor veel mensen uit de regio Twente zullen de woorden brommers kieken aardig wat herinneringen naar boven brengen. Tegenwoordig gebruiken mensen het nog steeds, maar komt het vooral van een BN'er af. Deze BN'er genaamd 'boer Harm' is bekend geworden met zijn liedjes ‘brommers kieken’ en ‘komkommer’. Aangezien boer Harm de afgelopen tijd heel veel sociale media following heeft behaald is hierdoor ook een groot deel van de mensen de taal gaan overnemen, maar met name het spreekwoord brommers kieken.

Dus, wat betekent brommers kieken? Brommers kieken is kort samengevat, een smoes om als geliefden met elkaar terug te trekken en te zoenen. De uitspraak wordt tegenwoordig nog nauwelijks gebruikt, maar de betekenis blijft leuk. De uitspraak is natuurlijk afkomstig uit het verleden. Door middel van boer Harm komt het toch weer een beetje onder de aandacht bij de mensen.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)