De betekenis van subwoofer

betekenis van subwoofer
Avatar foto
Waldo Taekema
4 januari 2024

Een subwoofer, voor velen geen woord dat dagelijks voorbij komt. Toch kan het voor film- en muziekliefhebbers net iets extra’s bieden tijdens hun favoriete muzieknummers of films. Wat is nu de betekenis van een subwoofer en waar dient het voor? Op die vragen krijg je hieronder antwoord.

Wat is een subwoofer?

Wanneer het woord in tweeën wordt gesplitst, wordt de definitie ervan al snel duidelijk. Het woord is opgedeeld in twee delen, sub en woofer. Sub staat voor ‘onder’ en het woord woofer is een synoniem voor een ‘lage tonen speaker’. Deze speciale speaker is ervoor gemaakt om extra lage frequenties weer te geven. Muziek en geluid wordt geproduceerd door trillingen in de lucht, hoe sneller deze trillingen, des te hoger het geluid. De snelheid van de trillingen wordt ook wel frequentie genoemd. Een subwoofer produceert dus hele langzame trillingen, die ervoor zorgen dat jij de lage tonen hoort.

Toegevoegde waarde

De subwoofer wordt vaak gebruikt op twee manieren, als aanvulling op de muziek of als onderdeel van een thuisbioscoop. Muzieknummers krijgen meer diepte, omdat het frequentiebereik vergroot wordt. Zeker fans van muziek met een sterke baslijn kunnen een subwoofer erg waarderen.

De subwoofer is specifiek ontwikkeld om de lage tonen af te spelen, daarnaast worden de andere speakers ontlast. De andere speakers kunnen zich gaan richten op het afspelen van hogere frequenties, hier zal een meer gebalanceerd geluid uitkomen. Bij een thuisbioscoop voegt de subwoofer meer intensiteit toe aan actie scènes of scènes met intense spanning. Explosies, actiemomenten en andere lage geluidseffecten worden realistischer en voelbaar. In een home cinema kan een subwoofer een significante bijdrage leveren aan de totale bioscoopervaring, zelfs bij tekenfilms.

Soorten subwoofer

Er zijn verschillende soorten subwoofers, het meest voorkomende onderscheid dat gemaakt wordt, is een actieve subwoofer en een passieve subwoofer.

Een actieve subwoofer heeft een ingebouwde versterker, hierbij hoef je dus geen aparte versterker aan te schaffen. De actieve subwoofers worden dus veel gebruikt voor thuisbioscopen.

Lees ook  De betekenis van eternit

De passieve subwoofer heeft geen ingebouwde versterker, deze moet dus worden aangesloten op een externe versterker. Bij het aanschaffen van een subwoofer is het belangrijk om hiernaar te kijken, niet elke subwoofer kan op zichzelf gebruikt worden. Daarnaast zijn er ook draadloze subwoofers, het woord zegt het al, zonder kabel. Deze kun je flexibel neerzetten en draadloos verbinden met het gewenste audiosysteem. Wanneer je subwoofers gaat kopen, is het dus belangrijk om te weten welk soort bassysteem het beste bij jou past.

Installatie tips

Het installeren van een subwoofer kan soms lastig zijn, hier volgen enkele tips die van pas kunnen komen bij het installeren van een subwoofer. De plaatsing van een subwoofer heeft veel invloed op de kwaliteit van het geluid. Experimenteer met verschillende plekken en bepaal zo waar de bas het sterkste en beste klinkt. Plaats de bas alleen niet in een gesloten kast of direct tegen een muur, dit beïnvloedt de prestaties van het geluid. Zorg er ook voor dat de subwoofer is afgesteld op de andere luidsprekers. Luidsprekers van hetzelfde merk klinken vaak beter samen en zijn makkelijker op elkaar af te stemmen. Tot slot, het is belangrijk om altijd een luistertest te doen met verschillende soorten geluid. Zet een actiefilm op en luister verschillende soorten muziek om er helemaal zeker van te zijn dat de installatie optimaal presteert. Deze worden vaak ook in auto's geplaatst om de lage toon frequenties te versterken en beter te kunnen horen. Let op dat je dit niet doet bij een leaseauto, aangezien dat niet altijd mag. Ken daarom de verschillende vormen van leasen.

Vond je dit een interessante betekenis? Lees dan ook de betekenis van een caldera!

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)