Betekenis van een online derdengeldenrekening

derdengeldenrekening online
Avatar foto
Waldo Taekema
15 november 2021

Een derdengeldenrekening online, of wel een kwaliteitsrekening, is een onafhankelijke bankrekeningen die door advocaten, gerechtsdeurwaarders en notarissen wordt gebruikt voor geldstromen van verschillende derden. Gerechtsdeurwaarders en notarissen zijn wettelijk verplicht om een derdengeldenrekening te gebruiken.

Het doel van een online derdengeldenrekening

Het doel van een online derdengeldenrekening is dat het geld van cliënten, of wel derden, gescheiden wordt gehouden van het vermogen van een kantoor, notaris of deurwaarder. Dit om het vermogen te beschermen tegen eigen gebruik of faillissement. Een derdengeldenrekening wordt dus gebruikt voor het incasseren van bedragen die tijdelijk veilig moeten worden gesteld.

Toezicht en de regels

Het houden van een derdengeldenrekening wordt geregeld in verschillende wetten. Voorbeelden hiervan zijn de Wet op de notarisambt en de Gerechtsdeurwaarderwet. Het toezicht op zo een rekening wordt geregeld door Bureau Financieel toezicht. Wanneer een notaris geld van een derdengeldenrekening overhevelt naar zijn eigen vermogen kan hij uit zijn dienst worden gezet. Wanneer een stichting geen winstkenmerk heeft is het niet nodig om belasting over deze rekening te betalen. De meeste stichtingen hebben echter wel een winstkenmerk en moeten de zogenaamde rentevergoedingen betalen. Wel kan een stichting gebruik maken van een vrijstelling van de vennootschapsbetasting, hierbij mag de winst wel niet meer zijn dan €15.000 per jaar.

Waarom een derdengeldenrekening?

Een derdengeldenrekening wordt dus, zoals eerder gezegd, gebruikt om het vermogen van derden te beschermen. Het geld van een derdengeldenrekening kan dus niet zomaar in beslag worden genomen bij een faillissement. Het wordt dus altijd geadviseerd om bij onafhankelijke partijen om middels zo een rekening te betalen.

Lees ook  De betekenis van kroonjaren

Het hebben van een vergunning

Voor het aanvragen van een derdengeldenrekening het je als notaris of deurwaarder een vergunning nodig. Deze kan worden versterkt door De Nederlandsche Banks. Pas wanneer deze vergunning genaamd DNB ontvangen is kan een stichting een derdengeldenrekening starten. Zo een rekening moet drie bestuursleden hebben die daarnaast geen onroerend goed mogen aanschaffen en leningen mogen aangaan of verstrekken. Een stichting mag dus met een online derdengeldenrekening, in tegenstelling tot met bitcoin, geen enkele risico’s nemen.

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)