Betekenis van een courtage

courtage
Avatar foto
Waldo Taekema
28 maart 2022

Een courtage is een vergoeding die de makelaar intermediar voor de diensten die hij heeft geleverd bij de (ver)koop van een woning. Je hoeft deze vergoeding pas te betalen nadat er een definitieve overeenkomst is geweest tussen jou en een derde partij. Een makelaarscourtage wordt zonder BTW berekend, het is niet aftrekbaar van de belasting.

Betekenis in de praktijk

De betekenis van courtage is ingewikkeld om te begrijpen vooral als het neerkomt om het begrip ook toe te passen. De meeste makelaars in Maastricht baseren zich op een percentage van het (ver)koopbedrag van de woning in kwestie. De meest gebruikte courtagepercentage bevindt zich ongeveer tussen de 1% en de 2,5%. Het is dus duidelijk dat niet elke makelaar in Maastricht dezelfde kosten heeft.

De kans is groot dat de kleine procentuele verschillen sterk zullen oplopen als het gaat om berekende bedragen van de honderdduizenden euro’s.

Een klein voorbeeld om meer duidelijkheid te schetsen, stel dat je samen met een verkoopmakelaar in Maastricht je eigen woning hebt kunnen verkopen voor €425.000. Het verschil ligt bij, of je de goedkoopste (1%) of de duurste (2,5%) makelaar in Maastricht hebt gekozen. Het verschil tussen een makelaarscourtage is dan €4.250 of €10.625. Je merkt al op dat er een groot verschil van wel €6.375 is!

Bijkomende informatie

De betekenis van een courtage kennen is niet voldoende, het is belangrijk dat je ook bewust bent van de toepassing van de courtage. Het is daarom ook belangrijk dat je de juiste keuzes maakt, door te kiezen voor een voordelige makelaar in Maastricht kun je al snel duizenden euro’s besparen.

Lees ook  De betekenis van preventief reinigen

Wie wil er nu geen geld besparen? Je kan online heel makkelijk courtages van verschillende makelaars in jouw omgeving vergelijken. Er is een vergelijkingscheck ontwikkelt, hiermee kun je een betere keuze maken tijdens het kiezen voor een makelaar in Maastricht. Je ontvangt gratis offertes van verschillende makelaars in jouw omgeving, geld besparen was nog nooit zo makkelijk geweest!

Neem contact op

Naam(Vereist)

Neem contact op

Naam(Vereist)