Betekenis van een bemiddelingsbureau 

bemiddelingsbureau-zorg
Avatar foto
Waldo Taekema
28 februari 2022

Een bemiddelingsbureau is een bedrijf of instantie dat bemiddelt tussen twee partijen. Vaak gaat het bij een middelingsbureau om het bemiddelen van bedrijven met werkzoekenden. Dan gaat het om een arbeidsbemiddelingsbureau. 

Soorten bemiddelingsbureaus 

Er zijn diverse soorten bemiddelingsbureaus. Naast arbeidsbemiddelingsbureaus zijn er ook andere bemiddelingsbureaus voor bijvoorbeeld huisvestiging. Een makelaar bemiddelt immers ook. Nog een zeer bekende vorm van een bemiddelingsbureau is een relatiebemiddelingsbureau. Verder zie je steeds vaker in bemiddelingsbureau in de zorg voor bijvoorbeeld kraamhulp.

Bij arbeidsbemiddeling hoeft het trouwens niet alleen te gaan om bemiddeling tussen werkgevers en potentiële medewerkers. Het kan ook bijvoorbeeld gaan om bureaus die bemiddelen tussen opdrachtgevers en zzp'ers.  

Bemiddelingskosten voor de aankoop van het huis 

Veel mensen hebben vroeg of laat te maken met een bemiddeling voor de aankoop van een huis. Hier moet wel even goed op worden gelet. Het is namelijk zo dat niet alle bijkomende kosten die komen kijken bij het afsluiten van een hypotheek, mogen worden afgetrokken worden. Onder de niet aftrekbare kosten vallen ook de bemiddelingskosten. 

Verschil met detachering 

Er is een wezenlijk verschil tussen een bemiddelingsbureau en een detacheringsbureau. Bij beide bureaus is er sprake van bemiddeling. Het verschil echter is dat een detacheringsbureau in tegenstelling tot een bemiddelingsbureau, ook zorgt voor alle administratieve afhandeling. Denk daarbij bijvoorbeeld aan facturering. Dat regelt een bemiddelingsbureau dus niet voor jou. 

Bemiddelingsbureaus versus platformen 

Er zijn natuurlijk een aantal bekende bemiddelingsbureaus. Denk daarbij bijvoorbeeld aan Parship voor relatiebemiddeling. De bekende bemiddelingsbureaus krijgen echter wel steeds meer concurrentie van platformen die ook zorgen dat partijen met elkaar gekoppeld worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de app Tinder. In principe bemiddelen zij ook. Alleen verloopt het proces zo goed als helemaal digitaal. Voor bemiddeling kun je verder ook denken aan een website zoals Hoofdkraan die opdrachtgevers en zzp'ers met elkaar verbindt. De scheidingslijn tussen bemiddelingsbureau en platform is niet altijd zo zwartwit.  

Lees ook  De betekenis van kroonjaren
zorg-bemiddelingsbureau

Simpel gezegd kun je stellen dat als een makelaar voor jou bemiddelt, deze als bemiddelingsbureau werkt. Gaat het om een platform als bijvoorbeeld het welbekende Funda? Dan valt dit ook voor een deel uit bemiddelingswerk.  

Voordelen van bemiddelingsbureaus 

Het voordeel van bemiddelingsbureaus is dat zij vraag en aanbod bij elkaar brengen. Dit levert sneller matches op. Het is alleen wel zo dat het ook kosten met zich meebrengt. Toch blijkt een bemiddelingsbureau vaak doeltreffend te zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld diverse zzp'ers die opdrachten weten binnen te krijgen via een bemiddelingsplatform als Hoofdkraan. 

Zijn de opbrengsten de kosten waard? 

Over het algemeen kun je wel stellen van ja. Hoewel het natuurlijk ook onder andere afhangt van de kwaliteit van het bemiddelingsbureau. Dit betekent dat je soms een risico moet nemen. Het is wel zo dat de meeste bemiddelingsbureaus een veel interessanter en groter netwerk hebben, om daardoor voor jou tot een goede bemiddeling te kunnen komen.

Ben je na het lezen van deze blog benieuwd naar de betekenis van public relations? Klik dan hier!

Neem contact op

Naam(Vereist)

Tags

Neem contact op

Naam(Vereist)